Strona 122

Krem do rąk | Jaki krem do rąk wybrać? Co powinien zawierać?

0
Krem do rąk | Jaki krem do rąk wybrać? Co powinien zawierać?

Wygląd dłoni rzeczywiście może zdradzać nasz wiek. Co więcej, dłonie to nasza wizytówka, dlatego nie można skąpić im odpowiedniej codziennej pielęgnacji. Każdego dnia wykonujemy dłońmi szereg rożnych czynności, dodatkowo stykają się one z wieloma czynnikami zewnętrznymi. Dłonie mają styczność z detergentami, ale też warunkami atmosferycznymi. Odpowiedni odżywczy i nawilżający krem do rąk to podstawa, o której nie można zapominać. Czy da się odmłodzić wygląd dłoni? Jeśli w porę zabierzemy się do tego typu zabiegów, na pewno tak. Warto wiedzieć, co powinien zawierać dobry krem do rąk. Zachęcamy do przeczytania przydatnego artykułu.

Który krem ochroni nasze dłonie?

Najważniejsze to nie sugerować się ceną za tytułowy produkt. Podobnie jak w przypadku innych kosmetyków czy ubrań cena nie jest dobrym kryterium wyboru. Krem do rąk ma stanowić właściwą ochronę dla skóry naszych dłoni, ale też nawilżać je i zapobiegać dolegliwościom. Koniecznie należy zapoznać się z etykietą produktu kosmetycznego. Skład kosmetyku jest bowiem najważniejszy. W większości kremów do rąk znajdziemy nawilżającą glicerynę oraz olej parafinowy chroniący skórę przed działaniem czynników zewnętrznych. Oto lista dodatkowych składników, które są godne uwagi w kremach do rąk.

  • Masło shea – odżywiające i nawilżające skórę.
  • Olejek arganowy – regenerujący skórę, odmładzający wygląd dłoni, redukujący przebarwienia.
  • Aloes – łagodzący podrażnienia skóry, nawilżający.
  • Alantoina – przyspieszająca gojenie podrażnień, nawilżająca i kojąca.
  • Olej kokosowy – regenerujący, nawilżający i chroniący skórę dłoni.

Co ważniejsze, w kremach do rąk nie mogą znajdować się silikony, barwniki oraz parabeny, ponieważ te mogą zaszkodzić skórze, a nawet wywołać reakcję alergiczną. W zdecydowanej większości producenci kremów do rąk umieszczają dokładną informację o składnikach kremu, którą koniecznie należy dokładnie zgłębić. Na etykiecie znajdziemy również informacje dotyczące przeznaczenia. Niektóre z kremów do rąk są przeznaczone do stosowania zimą, inne latem.

O skórze na dłoniach słów kilka

Skóra na dłoniach jest cienka i delikatna. Traci na wyglądzie poprzez kontakt z czynnikami zewnętrznymi. Skóra dłoni zawiera bowiem niewielką ilość gruczołów łojowych. Szybko ulega wysuszeniu. Jej płaszcz hydrolipidowy należy koniecznie wspomagać każdego dnia właściwą pielęgnacją. Brak odpowiedniej profilaktyki prowadzi do utraty wilgoci w skórze, a to powoduje jej zdecydowanie szybsze starzenie się, jak również podatność na szkodliwe działanie promieni uv.

Pielęgnacja skóry dłoni – to warto wiedzieć

Z uwagi na cienki lipidowy płaszcz na skórze dłoni, wypada podczas prac domowych, a dokładnie styczności z detergentami oraz wodą używać ochronnych rękawiczek. Dzięki takiemu prostemu rozwiązaniu, dłonie zostaną zabezpieczone przed ich szkodliwym działaniem. Po sprzątaniu warto dać skórze dłoni odetchnąć. Wykonać w tym celu nawilżającą kąpiel w olejkach. Nałożyć dobry krem odżywczy z którymś z powyższych składników. Na szczególną uwagę w ramach pielęgnacji skóry dłoni zasługuje peeling. Taki powinno wykonywać się co najmniej raz w tygodniu. W okresie letnim istotną kwestią jest ochrony skóry przed działaniem promieniowania uv. Używając dobrych kremów ochronnych przez całe lato, skóra nie ulegnie wysuszeniu.

Krem do rąk | Jaki krem do rąk wybrać? Co powinien zawierać?

Naturalne kremy do rąk

Coraz więcej mówi się o naturalnych kosmetykach. Na szczęście świadomość Polaków dotycząca zdrowia, ale też wpływu tradycyjnych środków kosmetyczny na nasze zdrowie rośnie. Naturalne kremy do rąk to te, które warto posiadać zawsze przy sobie. To bowiem kremy, które rzeczywiście stanowią właściwe wsparcie dla naszej skóry. Nie zawierają szkodliwych związków chemicznych, toksyn, które mogą nawet przenikać do naszego krwiobiegu. Można stosować je bez żadnych obaw pod kątem reakcji alergicznych. To bezpieczne kremy do rąk, których cena jest porównywalna do cen typowych kosmetyków. Rozważając ich zakup, dobrze sprawdzić asortyment internetowych drogerii, ponieważ tutaj mamy o wiele większy wybór niż w sklepach stacjonarnych.

Dynia – królowa jesieni

0
Dynia - królowa jesieni

Dynia odegrała szczególną rolę w popkulturze. Wraz z nadejściem jesieni zaczyna się prawdziwa moda na to pomarańczowe duże warzywo. Mamy więc Halloween, ale też dyniowe dania i napoje, których nietuzinkowym smakiem możemy rozkoszować się w restauracjach i kawiarniach, jak również przygotowywać wartościowe posiłki w naszych domach. Dynia jest smaczna, piękna, ale też zdrowa z uwagi na swoje wartości odżywcze. Należy do rodziny dyniowatych. W dzikim stanie można spotkać ją w Ameryce. Jej najpowszechniejszym przedstawicielem jest dynia zwyczajna. Znamy jednak wiele innych odmian dyni.

Dynia – jakie wartości odżywcze?

100 gram miąższu dyni zawiera tylko 32 kalorie. Pomimo tak niewielkiej kaloryczności jest to warzywa bardzo odżywcze. W jego składzie znajdziemy karoten podobnie jak w marchewce, dzięki któremu dynia ma pomarańczowy kolor. Właśnie dzięki karotenowi, nasza cera nabiera atrakcyjnego kolorytu. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że dynia w odróżnieniu od marchewki nie kumuluje w sobie sztucznych nawozów ołowiu i azotanów. Nadaje się doskonale jako pierwsze warzywo dodawane do niemowlęcych zupek. Co więcej, betakaroten dba o odporność organizmu. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, dlatego warto w odpowiedni sposób zadbać w sezonie o jego spożycie.

Dynia dzięki dużej ilości celulozy jest warzywem właściwym w ramach diet odchudzających. Posiada witaminę E oraz prowitaminę A, które wspierają urodę. Dynia jest też źródłem witaminy B2, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Oprócz miąższu dynia ma bardzo odżywcze pestki. Dostarczają one naszemu organizmowi fosforu, manganu, cynku oraz magnezu. Do kolejnych istotnych składników, jakie dostarcza nam dynia należą kwasy tłuszczowe omega-3 oraz fitosterole. Dzięki powyższej zawartości witamin, minerałów oraz składników odżywczych dynię zaleca się w ramach diety odkwaszającej organizm. Na dynię muszą uważać diabetycy. Dynia posiada bowiem wysoki indeks glikemiczny. Do kolejnych zalet dyni należy fakt, że dynia jest świetnym źródłem witamin B1, PP oraz A. Zawiera bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiające pracę mózgu i układu nerwowego.

Dynia - królowa jesieni

Olej z pestek dyni – samo zdrowie

Olej z pestek dyni to produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w każdym domu. Jest lekkostrawny. Nie można na nim gotować ani smażyć. Można używać go do sałatek, surówek, jak i do skropienia przepysznej dyniowej grzanki. Olej z pestek dyni doskonale zastąpi świeże warzywo w okresie wiosny, lata i zimy.

Rodzaje dyni

Dynia występuje w wielu rodzajach. Mamy odmianę Hokkaido o cienkiej i delikatnej skórce, która nadaje się do spożycia. Jest idealnym zamiennikiem ziemniaków. Szybko się gotuje. Acorn to kolejna odmiana dyni. Jej skórka posiada ciemnozieloną barwę, ale może przybierać także miejscami pomarańczową, a nawet zieloną w białe cętki. To odmiana małych dyń nadających się do pieczenia i grillowania. Dynia Makaronowa zawdzięcza nazwę wyglądowi miąższu po obróbce termicznej. Posiada ona włókniste pasemka. Można ją gotować. Jest świetnym zamiennikiem spaghetti. Figolistna dynia posiada smaczne dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce. Można jeść ją na surowo, ale też dusić czy gotować.

Zapiekanka z dyni makaronowej

Do przygotowania zapiekanki z dyni makaronowej potrzebujemy: 2 ząbki czosnku, 30 dag mięsa mielonego z łopatki, średniej cebulę, ser żółty, szklanki mleka, masło, mąki pszennej, oleju, soli i pieprzu, przypraw według uznania.

Farsz: Na rozgrzanym oleju podsmażyć wcześniej drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać mielone mięso. Usmażyć i odstawić.

Beszamel: Łyżkę masła wymieszać z 3 łyżkami mąki. Gotować, dolewając mleko. Wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu, mieszając.

Dynię makaronową przekroić na pół. Wydrążyć pestki. Dynię piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu podlewać wodą. Gdy dynia będzie miękka, wypełnić ją usmażonym mięsem z cebulą, posypać startym serem i przyprawami. Polać beszamelem, posypać jeszcze raz żółtym serem i ziołami. Zapiekać przez około 15 minut. Smacznego.

Syrop z cebuli – właściwości

0
Syrop z cebuli - właściwości

Cebula ma niejedno zastosowanie. Jest rzeczywiście świetnym antidotum na wiele dolegliwości. Zanim powiemy o syropie z cebuli, warto pamiętać, że cebula wspiera nasz układ krążenia, drogi moczowe oraz układ kostny. Istnieje jednak jeszcze wiele innych powodów, aby cebula znalazła się w naszym codziennym jadłospisie. Warto przekonać się do niej, ponieważ jej właściwości są nieocenione.

Skąd pochodzi cebula?

Cebula jest rośliną należącą do rodziny amarylkowatych, do której należy także czosnek. Jest rośliną dwuroczną, tanią w uprawie. Pierwsze wzmianki o cebuli dotyczą 3 tys. lat p.n.e. Pochodzi prawdopodobnie z Azji.

Właściwości cebuli

Cebula jest źródłem cennych witamin. Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E oraz PP. Co więcej, znajdują się cenne dla naszego zdrowia składniki mineralne: cynk, krzem, fosfor, miedź, magnez, selen, mangan, siarka, wapń oraz żelazo. Cebula jest idealnym warzywem dla osób na dietach odchudzających. Zawiera duże ilości błonnika wspierającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Cebula znana jest jednak głównie ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Chroni nas przed chorobami dzięki temu, że posiada flawonoidy.

O flawonoidach słów kilka

Istnieją dowody na to, że cebula to doskonałe warzywo chroniące nasz organizm przed wieloma chorobami. To właśnie dzięki flawonoidom wykazuje ona działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Odgrywa szczególną rolę nie tylko w przypadku wsparcia leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, ale też układu krążenia i różnych rodzajów nowotworów. Najlepsze efekty uzyskuje się, jedząc świeże warzywo. Można korzystać również z czerwonej cebuli, która posiada takie same właściwości, niemniej jednak dużo atrakcyjniej prezentuje się na kanapkach czy w sałatkach.

Syrop z cebuli - właściwości

Należy pamiętać, że cebula poddana obróbce termicznej będzie miała słabsze działanie. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z jej dodawania do sosów, zup, jajecznicy oraz innych dań. Kwercetyna, bo tak właśnie nazywa się związek z grupy flawonoidów działa przeciwzakrzepowo, wyrównuje ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Ze względu na zawartość flawonoidów o wiele cenniejsza jest cebula czerwona.

Syrop z cebula – najtańsze lekarstwo

Wraz z nadejściem jesieni, jak i wiosną nasz organizm poddawany jest próbom odpornościowym. Jeśli nasz układ odpornościowy jest osłabiony, będziemy stale borykali się z infekcjami. Katar, osłabienie, kaszel, ból gardła, głowy i mięśni to główne powody spadku odporności. W tym wypadku najkorzystniej włączyć stare sprawdzone metody, czyli syrop z cebuli. Wykazuje on właściwości przeciwutleniające oraz antybakteryjne. Syrop zwalczy objawy przeziębienia, grypy, jak również wzmocni naszą odporność. To zdecydowanie lepszy, bo naturalny sposób, który nie obciąża naszego układu pokarmowego jak typowe środki farmakologiczne z apteki.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Aby wykonać syrop z cebuli, warzywo należy pokroić w drobne kawałki i umieścić w słoiczku. Według starej receptury cebulę należy zasypać cukrem. Z uwagi na to, że mamy świadomość, jak groźny jest on dla naszego zdrowia, cebulę lepiej zalać pszczelim miodem. To produkt, który dodatkowo wspomoże nasze zdrowie. Miód podobnie jak cebula posiada przeciwzapalne właściwości. Kolejno słoik należy szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Musimy zaczekać aż cebula puści sok. Wówczas syrop pijemy kilka razy dziennie. Do syropu można dolać kolejny cenny składnik, czyli sok z cytryny.

Zdrowa cebula – podsumowanie

Cebulę nie bez powodu uważa się za jedno z najcenniejszych warzyw na świecie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jest ona prosta i tania w uprawie. Mamy do niej nieograniczony dostęp w sklepach. Co więcej, możemy posadzić ją nawet na małym balkonie. Stymulujące olejki lotne oraz przeciwutleniacze, o których pisaliśmy, świetnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Poza tym cebula wspiera serce, zapobiega cukrzycy, jak również wspomaga odchudzanie.

Co powinnaś wiedzieć o depilacji laserowej?

0
Co powinnaś wiedzieć o depilacji laserowej?

Depilacja laserowa jest trwałym i bezpiecznym zabiegiem. Jest poza tym stosunkowo szybką i bezbolesną metodą na pozbycie się niechcianego owłosienia. Rzeczywiście wszystkie inne metody usuwania włosków niosą ze sobą ryzyko ich wrastania, ale też wystąpienia reakcji alergicznych, blizn czy przebarwień. Depilację laserową nie bez powodu nazywa się bezinwazyjną metodą. Jej działanie jest bowiem wyłącznie powierzchowne. Istnieją przeciwwskazania depilacji laserowej, o których napiszemy w dalszej części artykułu. Teraz skupmy się na przedstawieniu metody i jej zaletach.

Jak działa laser?

Laser emituje łagodną wiązkę promieni. Ta pochłaniana jest przez barwnik włosa zwany melaniną. Wiązka ta niszczy cebulki włosa, a co za tym idzie, mowa tu o trwałym zabiegu. Należy pamiętać jednak o tym, że zabieg laserowej depilacji należy powtórzyć minimum 3 razy. Pierwszy zabieg usuwa bowiem do około 30% widocznych, ciemnych włosów. Po trzecim zabiegu mowa jest o 80-92% włosów. Przed zabiegiem obszar poddawany depilacji musi zostać ogolony i oczyszczony. Stosuje się środek znieczulający zwykle w formie kremu. Procedura depilacji laserowej może być dla pacjentki nieprzyjemna, niemniej jednak jest bezbolesna. Długość sesji trwa zazwyczaj od kilku minut do godziny. Zaczerwienienie i obrzęk po depilacji jest objawem naturalnym, który ustępuje w krótkim czasie.

Postępowanie przed zabiegiem depilacji laserowej

Osoby, które chcą skorzystać z depilacji laserowej, muszą poddać się próbie laserowej. Wykonywana jest ona zwykle dzień przed zabiegiem. Wykonuje się ją, aby wykluczyć wszelkie reakcje alergiczne oraz dobrać odpowiednie parametry zabiegu. Do zabiegu depilacji laserowej skóra musi być sucha. Na kilka dni przed nią można stosować emolienty oraz kremy nawilżające i natłuszczające. W dniu zabiegu skórę włosy muszą zostać zgolone. Skóra musi być czysta, ale nie wolno jej już niczym smarować.

Co powinnaś wiedzieć o depilacji laserowej?

Włosów przed zabiegiem depilacji nie można wyrywać pęsetą, depilatorem czy woskiem. Można je jedynie przycinać lub golić. Tylko na 4 dni przed depilacją laserową można stosować maści z witaminą A oraz retoinodami. Wszelkich zabiegów złuszczających naskórek nie można wykonywać później niż na tydzień przed zabiegiem. Przez tydzień przed zabiegiem nie można pić ziół oraz stosować leków światło-uczulających. Nie wykonuje się zabiegu na skórze zakażonej infekcją bakteryjną, wirusową czy grzybiczą. Zabieg można wykonać wyłącznie po ustąpieniu świeżej opalenizny.

Przeciwwskazania do depilacji laserowej

  • Ciąża
  • Włosy koloru rudego, blond oraz siwe
  • Bielactwo, padaczka, łuszczyca
  • Choroby pęcherzowe skóry
  • Przebarwienia, jak i skłonności do przebarwień
  • Blizny
  • Infekcje w obrębie miejsca zabiegu
  • Świeża opalenizna
  • Skóra po samoopalaczach
  • Podrażnienia skóry
  • Terapia doustna retinoidami
  • Niektóre z zabiegów chirurgicznych oraz dermokosmetycznych

Postępowanie po zabiegu depilacji laserowej

Osoby planujące zabieg depilacji laserowej powinny pamiętać, że po zabiegu przez 2 tygodnie nie wolno zażywać kąpieli słonecznych. Nie można też korzystać z solarium. Miejsca po zabiegu należy zabezpieczyć przed działaniem promieni uv kremem z filtrem minimum 50. Poza tym należy pamiętać, że:

przez około tydzień po zabiegu nie można stosować samoopalaczy
kolejne zabiegi depilacji laserowej można wykonywać w odstępach 4-12 tygodniowych
leki i zioła światło-uczulające można przyjmować dopiero po 2 tygodniach od zabiegu
preparaty złuszczające można wprowadzić do pielęgnacji po 2 tygodniach od zabiegu
skórę należy myć żelem bez mydła, tonikiem, mleczkiem bezalkoholowym
skórę należy osuszać, nie trzeć i nie drażnić

Skutki uboczne depilacji laserowej

Zabieg depilacji laserowej jest bezbolesny. Pacjenci mogą odczuwać jedynie dyskomfort. Po zabiegu może wystąpić obrzęk i rumień, który mija samoistnie po 2-3 dniach. Dość częstym zjawiskiem jest usunięcie piegów i zmian barwnikowych, jak również rozjaśnienie tatuaży.

Jak układać produkty w lodówce?

0
Jak układać produkty w lodówce?

Po powrocie z zakupów zwykle jesteśmy już tak zmęczeni, że jedzenie wrzucamy do lodówki bez zastanowienia, że istnieją jakieś konkretne zasady dotyczące jego przechowywania w lodówce. Kładziemy jedzenie tam, gdzie jest miejsce. Sprzątamy w lodówkach zazwyczaj raz na jakiś czas, usuwając zdecydowanie za późno jedzenie, które się przeterminowało. Należy pamiętać, że właściwe ułożenie artykułów spożywczych w lodówce umożliwia dłuższe zachowanie ich świeżości. W ten sposób unikniemy wyrzucania jedzenia do kosza, a tym samym oszczędzimy pieniądze. Nie sposób przejść bowiem obojętnie obok komunikatów oraz raportów dotyczących wyrzucanej żywności.

Jaki system przechowywania produktów w lodówce?

Należy zacząć od tego, jakie produkty należy przechowywać w lodówce. Tego dowiemy się z etykiet produktów, jakie kupujemy w sklepach. Producenci żywności umieszczają takie informacje na produktach, dzięki czemu możemy być pewni, gdzie dany produkt umieścić po zakupie, jak również po jego otwarciu i jak długo może być w takim stanie przechowywany. Aby jednak nie korzystać ze zmrożonego masła, owoców, a także nie wyrzucić szynki do kosza, bo jest zepsuta, warto wiedzieć, gdzie umieszcza się dane produkty żywnościowe. Marnowanie jedzenia jest w głównej mierze skutkiem nieodpowiedniego jego przechowywania. W dobrze zagospodarowanej lodówce zawsze panują zasady i określona hierarchia.

Najwyższa półka jest miejscem najcieplejszym. Powinna więc być przeznaczona do przechowywania produktów z długą przydatnością do spożycia. Zwykle przechowujemy tam produkty żywnościowe w słoikach. Górna półka lodówki to także miejsce na warzywa zamknięte w opakowaniach czy dżemy. Z uwagi na niezbyt niską temperaturę na górnych półkach lodówki, warto przechowywać tam także ciasta wymagające chłodzenia jak na przykład serniki czy ciasta z kremem, ale też takie, których nie można przechowywać w bardzo niskich temperaturach.

Jak układać produkty w lodówce?

Środkowe półki w lodówce to miejsce do przechowywania żywności o mniejszej trwałości. To właśnie tutaj należy trzymać potrawy do odgrzania kolejnego dnia. Na środkowych półkach umieszczamy również nabiał, który powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 5 stopni C.

Do najzimniejszego miejsca w naszych lodówkach należą najniżej położone półki. Tam umieszczamy więc jedzenie, które może się popsuć znacznie szybciej niż inne. Trzymamy tutaj mięso, wędliny, ryby, ale też obrane i pokrojone warzywa oraz owoce. Na najniższej półce w lodówce powinno się przechowywać żywność w otwartych opakowaniach. To poza tym półka, gdzie warto umieszczać rzeczy, po które sięgamy w ciągu dnia najczęściej. W ten sposób będziemy mieli zawsze pod ręką to, czego szukamy, a jednocześnie zadbamy o ograniczenie czasu otwarcia lodówki.

Co trzymać w komorach i szufladach lodówki?

Na samym dole lodówki znajdują się zwykle komory oraz szuflady. Te należy wykorzystać do przechowywania świeżych warzyw jak na przykład sałaty, pomidorów, ogórków, ale też włoszczyzny. To miejsce doskonałe także dla cytrusów. W nowoczesnych lodówkach istnieje możliwość ustawienia odrębnej temperatury dla tego miejsca. Niemniej jednak nawet jeśli nie dysponujemy tego rodzaju udogodnieniami, komory i dolne szuflady świetnie sprawdzą się dla świeżych owoców oraz warzyw.

Napoje oraz wino to kolejne produkty, które przechowujemy w lodówce, aby je schłodzić. W tym celu nadają się zazwyczaj montowane w lodówkach specjalne pojemniki na drzwiach. W tzw. balkonikach bezpiecznie przechowamy nawet otwarte butelki z zawartością. To poza tym bardzo wygodne miejsce, aby przechowywać butelki z sosami, keczupem czy słoiczki majonezu oraz musztardy. To produkty, którym nie grozi otwieranie drzwiczek, a tym samym nagłe zmiany temperatury. Na drzwiach lodówek znajdują się też zazwyczaj specjalne balkoniki, gdzie można w sposób wygodny i bezpieczny przechowywać jajka oraz masło. Dzięki temu, że będziemy się stosować do powyższych zasad, o wiele mniej jedzenia będzie lądowało w naszych koszach. Co za tym idzie, oszczędności są w tym wypadku gwarancją.

Katar – 3 skuteczne sposoby leczenia

0
Katar - 3 skuteczne sposoby leczenia

Katar nie jest zwiastunem niczego dobrego. Potrafi być do tego stopnia uciążliwy, że mamy naszego stanu chorobowego naprawdę dość. Pierwsze dni z katarem są najgorsze. Kręcenie w nosie, wyciekająca wydzielina, kichanie zmusza nas do tego, że niemal nierozerwalni jesteśmy z paczką chusteczek higienicznych. Katar dotyka nas, gdy nastąpi infekcja. Może być objawem lekkiego przeziębienia, ale też poważnej choroby, która w ten sposób dopiero co zaczyna szaleć w naszym organizmie. Katar może pojawić się również jako reakcja alergiczna i wówczas sposoby jego leczenia będą wyglądały nieco inaczej. Z artykułu dowiesz się, w jaki sposób można skutecznie leczyć katar.

Pierwszy sposób na katar

Warto pamiętać, że w czasie kataru bardzo istotne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Należy więc w trakcie kataru przyjmować dużo płynów, które mają wpływ na lepsze oczyszczanie wydzieliny. Dzięki właściwej ilości wypijanych płynów pozbywamy się także innych dolegliwości związanych z infekcją. Warto pić wodę, ale też gorące napoje jak na przykład herbatę z sokiem malinowym, cytryną czy miodem. W ramach domowych sposobów na katar można polecić jeszcze jedną znakomitą metodę. To moczenie stóp w gorącej wodzie z dodatkiem soli oraz olejków (miętowy, eukaliptusowy, sosnowy). Na noc olejki można wykorzystać do nasmarowania stóp. Należy pamiętać, że po takim zabiegu na stopach koniecznie muszą znaleźć się grube ciepłe skarpety.

Drugi sposób na katar

Bardzo skutecznym sposobem na katar jest inhalacja. Lecznicze zioła potrafią zminimalizować jego objawy, jak również przywrócić nasz organizm do zdrowia. Ziołowa inhalacja to rzeczywiście najlepsze, na co warto sobie pozwolić nie tylko z uwagi na katar, ale też na ogólną infekcję, która nas dotknęła. Zioła wykazują bowiem działanie przeciwzapalne, pomagają w odkażeniu, jak i udrożnieniu nosa.

Katar - 3 skuteczne sposoby leczenia

Przepis na inhalację. Do miski należy wsypać szałwię, tymianek, lipę, kwiat czarnego bzu i zalać zioła wrzącą wodą. Już po kilku minutach można nachylić głowę nad naparem i wykonać inhalację. Taki zabieg leczniczy powinien trwać około 10-15 minut. Na czas inhalacji głowę najlepiej nakryć ręcznikiem. Inhalacja polepszy stan naszego zdrowia, samopoczucia, ale przede wszystkim skutecznie wpłynie na zahamowanie kataru.

Trzeci sposób na katar

Jeśli zabierzemy się za leczenie kataru od jego pierwszych chwil, mamy duże szanse na to, że nie będzie nas męczył długo, a co więcej, nie będzie powodem do pogorszenia się naszego stanu zdrowia. Katar to wydzielina, która ma tendencję do spływania po ściankach gardła. Wywołuje stan zapalny w gardle, ale też może przerodzić się w zapalenie oskrzeli. Pierwszych objawów przeziębienia, czyli kichania, wodnistej wydzieliny z nosa nie można bagatelizować.

To znak, że musimy wdrożyć szybkie i skuteczne działanie. Za pomocą naturalnych składników możemy zdziałać cuda. Należy być w tych działaniach cierpliwym i wytrwałym. Istotną metodą, którą tu przedstawimy jest też właściwa dieta, a dokładnie to, co możemy dodatkowo włączyć do niej w razie kataru. Na szczególną uwagę zasługują spore ilości czosnku działającego antybakteryjnie, jak również natka pietruszki będąca źródłem witaminy C. Nie zapominajmy w ramach infekcji o cebuli. Możemy dodawać ją do sałatek, na kanapki, do surówek, jak również wypić jej sok po wrzuceniu plasterka do szklanki z gorącą wodą. Taki wywar należy wypijać kilka razy dziennie. W okresie infekcji, a jednocześnie też kataru do przygotowywanych potraw dobrze jest dodawać ostre przyprawy jak curry, pieprze cayenne czy imbir.

Katar – podsumowanie

W razie kataru można zastosować wszystkie powyższe metody jednocześnie. Jeśli jednak widzimy, że nasz stan nie ulega poprawie, a katar to niejedyny objaw infekcji, należy udać się do lekarza. Opisane metody są skuteczne. Niemniej jednak należy należy pamiętać, że trzeba wdrożyć je natychmiast wraz z pierwszymi objawami przeziębienia. Ich skuteczność zależy również od naszej odporności. Jak wiadomo silny organizm potrafi bardzo szybko zwalczać tytułowe dolegliwości.

5 pomysłów na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie!

0
5 pomysłów na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie!

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. To właśnie dzięki niemu mamy energię do pracy czy nauki. Zwykle jednak na śniadanie mamy za mało czasu, aby przygotować je w odpowiedni sposób dostarczający właściwych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Na szczęście podpowiemy, co zrobić, aby zjeść rano pełnowartościowy posiłek. Zdrowe śniadanie koniecznie musi być bogate w witaminy, błonnik. Koniecznie muszą znaleźć się w posiłku produkty zbożowe, ale też warzywa i owoce. Poniżej znajduje się kilka świetnych propozycji, pomysłów na szybkie, ale zawsze zdrowe śniadanie oraz garść informacji o tym najważniejszym posiłku dla każdego.

Jakie zdrowe i szybkie śniadanie?

Śniadanie dla zawsze spóźnionych. To bardzo złe, że wiele osób rezygnuje ze śniadania na rzecz kawy, dłuższego snu czy też jeszcze z uwagi na inne powody. Prawie każdy z nas lubi sobie pospać, ale nie możemy robić tego kosztem naszego zdrowia. Propozycją dla zawsze spóźnialskich i śpiochów może być koktajl przygotowany poprzedniego dnia wieczorem i przechowany w lodówce. Aby taki koktajl wykonać potrzebne jest nam niewiele czasu, a dodatkowo blender, szpinak, gruszka, banan, kiwi, łyżka siemienia lnianego i 200 ml jogurtu naturalnego. Składniki wystarczy zblendować, koktajl umieścić w lodówce i zdrowe śniadanie na kolejny dzień gotowe.

Śniadanie dla łasuchów. Mowa tu o śniadaniu na słodko lecz nie z cukrem, ponieważ ten zakwasza nasz organizm i prowadzi do wielu poważnych chorób. Cukier jest wysokokaloryczny, dlatego warto w ogóle wyeliminować go ze swoje diety. Nasze zdrowe śniadanie dla łasuchów przygotowane zostanie z kaszy jaglanej. Pół szklanki kaszy płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy szklanką mleka. Gotujemy przez około 15 minut. Do kaszy dodajemy następnie pokrojone owoce według uznania oraz łyżeczkę naturalnego miodu.

5 pomysłów na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie!

Śniadanie dla głodomorów. Jeśli należymy do osób, które z całą pewnością nie najedzą się koktajlem, kaszą czy owocami, musimy znaleźć zupełnie inne rozwiązanie. Oto przepis dla tych, którzy potrzebują bardziej kalorycznego pierwszego posiłku. Jego podstawą będą jajka. Są sycące i smaczne, a naszą propozycją jest po prostu omlet. Potrzebujemy 2 jajek, soli, pieprzu, pomidora oraz łyżeczki masła. Zaczynamy od pomidora, którego wrzucamy na patelnię najpierw, aby odparował. Następnie dodajemy jajka i smażymy aż się zetną. Omleta możemy posypać szczypiorkiem.

Śniadanie dla śpiochów i zmarzluchów. Jeżeli należymy do osób, którym z trudem przychodzi wyjście z ciepłego łóżeczka i lubią sobie dłużej pospać, możemy skorzystać ze śniadanie typowo na ciepło. W tym celu potrzebne nam będzie pół szklanki płatków owsianych, pół szklanki mleka, sok jabłkowy, starte jabłko, cynamon, łyżka jogurtu naturalnego. Płatki należy zalać dzień wcześniej mlekiem. Rano połączyć składniki i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Śniadanie dla tradycjonalistów. Czy będzie to w takim układzie kanapka? Tak, ale urozmaicona. Potrzebować będziemy dwóch kromek pełnoziarnistego chleba, które smarujemy pesto. Kolejno kładziemy kilka plasterków świeżego ogórka, plasterek wędzonego łososia oraz świeży koperek. To z całą pewnością świetne śniadanie, niby tradycyjne, a jednak z nutą nietuzinkowego urozmaicenia.

Śniadanie – zdrowy początek dnia

Śniadanie należy do tych posiłków, które rzeczywiście wspiera nas przez wiele godzin każdego dnia. Co więcej, to właśnie jedzenie śniadania zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Dlaczego? Ponieważ zapobiega uczuciu wzmożonego głodu. Nie jedząc śniadania, po kilku godzinach czujemy się bardzo głodni. Nasz organizm domaga się energii. Po co sięgamy? Po to, co pod ręką. Cokolwiek, co zmniejszy napad głodu. W ten właśnie sposób zaczynają się nieprawidłowe nawyki, które prowadzą do rozregulowania metabolizmu, a także wielu chorób. Śniadanie to podstawa, o której bezwzględnie należy pamiętać. Jest ono ważne bez względu na nasz wiek. Potrzebne jest dorosłym, młodzieży oraz dzieciom.

Skóra głosem wnętrza

0
Skóra głosem wnętrza

Wszystko, co jemy i pijemy ma wpływ na to, jak wygląda nasza skóra. Na nasz wygląd będzie się składać całokształt naszego codziennego funkcjonowania. Na szczególną uwagę zasługuje dieta, ponieważ to ona warunkuje intensywność starzenia się skóry. Nawet najdroższy krem na świecie nie będzie w stanie usunąć szkód, jakie sobie wyrządzimy przez długie lata złego odżywiania. Należy pamiętać, że komórki skóry, które mają funkcjonować i rozwijać się prawidłowo, muszą bezustannie otrzymywać niezbędne dla nich substancje odżywcze. Poza regularną kosmetyką najlepszym sposobem na poprawienie stanu skóry, jak i utrzymanie przez długo młodzieńczego wyglądu jest właściwe odżywianie się, czyli korzystanie z urozmaiconej, ale zawsze pełnowartościowej diety.

Skąd biorą się wypryski na twarzy?

Coraz częściej zmiany skórne w postaci wyprysków na twarzy dotyczą kobiet powyżej 25 lat, a nawet 30 roku życia. Zmiany te najczęściej zlokalizowane są na linii żuchwy, szyi oraz brodzie. Mogą to być zmiany bardzo bolesne często ropne. Zwykle są symptomem problemów hormonalnych, dlatego w ich przypadku warto skonsultować się z lekarzem ginekologiem lub endokrynologiem. Przy tego rodzaju dolegliwościach z całą pewnością niewskazane jest jedzenie słodyczy, produktów wysoko przetworzonych, jak i ostrych przypraw. W leczeniu kojąco działają środki o działaniu przeciwzapalnym oraz wyciągi roślinne.

Co z workami pod oczami?

Opuchnięcie dolnych powiek to zwykle objaw nieprzespanej nocy lub przewlekłego stresu. Długotrwale utrzymująca się opuchlizna może być powodem choroby nerek. Jeśli dodatkowo widoczny jest ciemny kolor pod oczami, a nawet brunatny może być on objawem alergii. Po wykluczeniu poważnych chorób, warto dokładniej przyjrzeć się codziennemu funkcjonowaniu. Z całą pewnością należy wdrożyć do codziennego planu dnia regularną aktywność fizyczną. Ograniczenie używek, spokojny tryb życia, jak i odpowiednia dawka snu to z całą pewnością kolejne właściwe kroki ku zdrowiu. W ramach pielęgnacji warto masować skórę pod oczami kostka lodu lub zimnym kremem odżywczym. W skrajnych przypadkach można poddać się zabiegowi medycyny estetycznej.

Skóra głosem wnętrza

Skąd stale zaczerwieniona twarz?

Zaczerwieniona twarz jest typowym objawem skóry naczynkowej. Wizyta u dermatologa jest konieczna, gdy zaobserwuje się u siebie duży rumień obejmujący policzki i grzbiet nosa. Wizyta dermatologiczna będzie nieunikniona, gdy dodatkowo skóra w tych miejscach zacznie się łuszczyć, być szorstka, a w dodatku zaczynają boleć stawy. To objawy tocznia rumieniowatego, który jest chorobą immunologiczną dotykającą wiele młodych kobiet. W zakresie pielęgnacji skóry należy używać preparatów uszczelniających naczynia krwionośne zawierających więc witaminę C, rutynę, ale też filtr uv.

Co jeść, aby mieć piękną zdrową skórę?

Zdrowa skóra to piękna skóra. Istnieje szereg produktów spożywczych, które wspomagają taki wygląd. Warto wziąć pod uwagę pestki dyni, migdały, sardynki, wątróbkę, orzechy oraz grzyby. Na szczególne uznanie zasługuje jedzenie ryb bogatych w ważne dla naszego zdrowia i wyglądu w kwasy omega-3. Te regenerują barierę ochronną skóry, zatrzymują w niej wilgoć, dzięki czemu skóra staje się odpowiednio nawilżona i lśniąca.

Aby skóra wyglądała młodo i promiennie

Jeśli chcemy, aby nasza skóra wyglądała promiennie i młodo, do codziennej diety należy włączyć co najmniej kilka porcji świeżych owoców oraz warzyw. Bardzo istotne będzie spożywanie produktów nierafinowanych oraz nieprzetworzonych. Wskazana jest szklanka świeżego soku owocowego lub warzywnego dziennie. Jakość spożywanej przez nas żywności dosłownie można odczytać na naszej twarzy. Produkty wysoko przetworzone nie zawierają błonnika. Mają dużą zawartość kwasów tłuszczowych, dodatków, cukru, dlatego organizm zwalcza te toksyny, wydalając je przez skórę. Co za tym idzie, takiej skórze daleko jest do atrakcyjnego zdrowego wyglądu. Cera staje się szara, pozbawiona witalności i pojawiają się na niej wypryski.

Drugie śniadanie – czy warto w nie inwestować?

0
Drugie śniadanie – czy warto w nie inwestować?

Zapominając o pierwszym śniadaniu, czynimy dla swojego organizmu bardzo dużo złego, ryzykując własnym zdrowiem. Nie jemy śniadania, bo nie mamy na nie czasu. Trudno nazwać w takim wypadku spóźnione śniadanie drugim, które jemy zwykle za późno. Aby ustosunkować się do bardzo ważnego drugiego śniadania w prawidłowy sposób, czyli każdego dnia zadbać o tę przekąskę, zacząć trzeba od pierwszego śniadania. To posiłek, który koniecznie należy spożyć przed wyjściem z domu do pracy czy do szkoły. Jest porcją energii, dzięki której organizm nie korzysta z rezerw, a co za tym idzie, jego metabolizm i zdrowie mają się dobrze. Po pierwszym śniadaniu po kilku godzinach może dopaść nas głód. Nie można go lekceważyć, a już na pewno nie zaspokajać batonikami czy też kawą z cukrem. Najważniejsze to zdać sobie sprawę, że nasz organizm domaga się drugiego śniadania, które równie jak pierwsze musi być pełnowartościowe.

Kilka słów o drugim śniadaniu

Większość z nas nie odczuwa potrzeby zjedzenia drugiego ważnego posiłku w ciągu dnia. Głód, który się jednak pojawia, oszukują słodką kawą, ciastkiem, słodzonym napojem, drożdżówką czy batonikiem. Należy zdać sobie sprawę, że tego rodzaju posiłek jest tylko pustymi kaloriami. Owszem dostarcza organizmowi energii, walorów smakowych, ale nie zapewnia żadnych wartości. W konsekwencji już godzinę po spożyciu takiego zamiennika wartościowego posiłku organizm odczuwa spadek formy. Zaczynamy czuć się osłabieni, ospali i mamy zdecydowanie gorsze samopoczucie. Apetyt na słodkie wzrasta. To pierwszy krok do błędnego koła i zupełnie złych nawyków żywieniowych. Co więcej, należy pamiętać, że duża ilość cukrów prostych zawsze powoduje wyrzut insuliny. Ta w następstwie obniża poziom glukozy we krwi i przyczynia się do gromadzenia energii w postaci tłuszczu.

Metabolizm a drugie śniadanie

Osoby, które chcą we właściwy sposób zadbać o własne zdrowie, prawidłową masę ciała, a co za tym idzie atrakcyjna sylwetkę powinny mieć na uwadze fakt, że drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem. Co więcej, muszą pamiętać w pierwszej kolejności o pierwszym śniadaniu. Jeśli bowiem dostarczamy organizmowi regularnych posiłków, a co za tym idzie, wartości odżywczych, nasz organizm nie będzie magazynował energii. Mózg niestety w przypadku braku regularnych posiłków dostaje informację, że ma gromadzić zapasy. W konsekwencji niejedzenie drugiego śniadania czy też pozwalanie sobie na jeden góra dwa posiłki dziennie będzie skutkowało odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Jeśli jednak zadbamy o 5 regularnych posiłków każdego dnia, organizm będzie pracował prawidłowo i efektywnie.

Drugie śniadanie – czy warto w nie inwestować?

Jak powinno wyglądać drugie śniadanie?

Drugie śniadanie powinno być pokryciem 10-15% dziennego zapotrzebowanie na energię. Dobrze, aby składało się ono z węglowodanów złożonych, które długo uwalniają energię. Porcja owoców, które są bogate w witaminy, mikroelementy oraz błonnik to najlepsze, na co można sobie pozwolić zamiast drożdżówki. Rzeczywiście można mieć dość tradycyjnych kanapek, dlatego świetnym zamiennikiem są na przykład tortille z łososiem, awokado lub z suszonymi pomidorami. Dzień wcześniej można przygotować świetny posiłek w postaci placuszków owsianych z owocami czy pancakes. To zupełnie inne dobre rozwiązanie na porcję energii do obiadu. Z drugiego śniadania płyną same korzyści dla naszego zdrowia. Z całą pewnością ten posiłek zadba o naszą prawidłową sylwetkę.

Drugie śniadanie – podsumowanie

Drugie śniadanie jest koniecznością, o której należy pamiętać wychodząc z domu do pracy czy do szkoły. Nie bez znaczenia jest to, co zjemy na ten drugi posiłek. To właśnie on utrzyma nas w formie aż do obiadu. Najlepiej zjadać na drugie śniadanie owoce, które są bogate w węglowodany złożone. Co więcej, dzięki temu posiłkowi będziemy w stanie zapewnić sobie prawidłową masę ciała, a jednocześnie sylwetkę. Nasz mózg dostanie sygnał, że nie musi magazynować energii. Nie będzie odkładał tłuszczu w postaci oponek.

500+ na każde dziecko. Jakie warunki spełnić?

0
500+ na każde dziecko. Jakie warunki spełnić?

Jeśli chodzi o rządowy program Rodzina 500+, to w Polsce prawo do niego uzyskało już prawie 3 miliony rodzin. Świadczenie wychowawcze w wysokości 500 złotych na dziecko przysługuje niezależnie od dochodu rodziny na drugie oraz kolejne dzieci. W przypadku świadczenia na pierwsze dziecko rodzina musi spełnić określone kryterium dochodowe. 500 złotych na każde dziecko jest nową inicjatywą Platformy Obywatelskiej zaprezentowaną przez Grzegorza Schetynę.

Jakie warunki przy 500 złotych na każde dziecko?

Opozycja proponuje, aby pieniądze z programu należały się każdemu dziecku, ale co więcej, aby świadczenie to przysługiwało wyłącznie rodzicom, którzy pracują. W odpowiedzi Elżbieta Rafalska oznajmiła, że tego typu zmiana mogłaby doprowadzić Polskę do upadku finansowego. Jak na razie rząd PIS nie ma zamiaru ograniczać prawa do pobierania świadczeń niepracującym. Niektórzy z rodziców to albo osoby rzeczywiście niepracujące, ale zajmujące się w domu na przykład większą liczbą dzieci lub rodzice pracujący na czarno.

Kiedy złożyć wniosek?

Aby można było otrzymywać świadczenie wychowawcze od października, wniosek trzeba było złożyć do końca sierpnia w urzędzie miasta, gminy lub online. Osoby, które się spóźniły, pieniądze otrzymają dopiero dwa miesiące po złożeniu wniosku. Sytuacja unormuje się w 2018 roku, kiedy to wnioski będą już rozpatrywane na bieżąco.

Jakie dokumenty są potrzebne do wniosku?

Rodziny, które chcą uzyskiwać świadczenie wychowawcze w 2018 roku, muszą przedstawić osiągane dochody. Potrzebne są w tym wypadku dokumenty poświadczające rozliczenia z urzędem skarbowym, umowy o pracę i zaświadczenia o uzyskiwanych dochodach. W niektórych wypadkach potrzebne są także dokumenty, które potwierdzają wiek dziecka, jak i jego niepełnosprawność, czyli dokładnie orzeczenia lekarskie. Kolejnym dokumentami potrzebnymi do złożenia wniosku są wyroki sądu rodzinnego.

500+ na każde dziecko. Jakie warunki spełnić?

Co zmieni się w 2018 roku w ramach 500+?

Zasady programu 500+ pozostaną w przyszłym roku bez zmian. Świadczenie nadal będzie przysługiwało na drugie i kolejne dzieci do ukończenia przez nie 18 lat. Na pierwsze dziecko 500 złotych będzie się należało rodzinom, które spełnią kryterium dochodowe 800 złotych na członka rodziny. W przypadku dziecka niepełnosprawnego w rodzinie przychód nie może przekroczyć kwoty 1200 złotych.

Co się zmieni od 2018 roku?

Zasady programu 500 plus pozostaną bez zmian, w dalszym ciągu świadczenie wychowawcze w wysokości 500 zł będzie wypłacane do ukończenia przez dziecko 18 lat. Pieniądze w tej samej kwocie przysługują również na pierwsze lub jedyne dziecko w rodzinach z niskim dochodem. Aby dostać dodatkowe 500 zł na dziecko, konieczne jest spełnienie kryterium dochodowego w wysokości 800 zł. W przypadku wychowywania dziecka niepełnosprawnego przychód w rodzinie nie może przekroczyć 1200 zł.

500+ a oszustwa

W przypadku 500+ rodzice dopuszczają się wielu oszustw, aby uzyskać świadczenie również na pierwsze dziecko. Podpisują więc umowy na z niższym wynagrodzeniem niż jest ono w rzeczywistości. Do zmian w 2018 roku mają należeć z tego powodu dokładniejsze sprawdzanie tego stanu rzeczy. Urzędnicy mają prawo sprawdzać, czy wnioskodawca po zerwaniu umowy nadal zarabia takie same pieniądze jednak na podstawie nowej umowy.

Co więcej, osoby samotnie wychowujące dziecko będą mogły uzyskać świadczenie wychowawcze tylko wtedy, gdy wystąpią do sądu o alimenty i spełnią kryterium dochodowe. Ponadto przedsiębiorcy, którzy rozliczali się dotychczas na zasadach ryczałtu lub karty podatkowej, będą musieli przedstawić swoje dochody. Jak widać na razie zmian będzie niewiele. Dopóki jednak nie nadejdzie nowy okres do składania wniosków, sytuacja może zmienić się jeszcze kilkukrotnie, zwłaszcza że programem mocno zainteresowała się opozycja chcąca zmienić jego warunki. Na obecną chwilę mamy okres 2017/2018 i tutaj rodziny mogą być spokojne, że nic na ich niekorzyść się nie zmieni.

ZOBACZ TEŻ