Syrop z cebuli - właściwości

Cebula ma niejedno zastosowanie. Jest rzeczywiście świetnym antidotum na wiele dolegliwości. Zanim powiemy o syropie z cebuli, warto pamiętać, że cebula wspiera nasz układ krążenia, drogi moczowe oraz układ kostny. Istnieje jednak jeszcze wiele innych powodów, aby cebula znalazła się w naszym codziennym jadłospisie. Warto przekonać się do niej, ponieważ jej właściwości są nieocenione.

Skąd pochodzi cebula?

Cebula jest rośliną należącą do rodziny amarylkowatych, do której należy także czosnek. Jest rośliną dwuroczną, tanią w uprawie. Pierwsze wzmianki o cebuli dotyczą 3 tys. lat p.n.e. Pochodzi prawdopodobnie z Azji.

Właściwości cebuli

Cebula jest źródłem cennych witamin. Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E oraz PP. Co więcej, znajdują się cenne dla naszego zdrowia składniki mineralne: cynk, krzem, fosfor, miedź, magnez, selen, mangan, siarka, wapń oraz żelazo. Cebula jest idealnym warzywem dla osób na dietach odchudzających. Zawiera duże ilości błonnika wspierającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Cebula znana jest jednak głównie ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Chroni nas przed chorobami dzięki temu, że posiada flawonoidy.

O flawonoidach słów kilka

Istnieją dowody na to, że cebula to doskonałe warzywo chroniące nasz organizm przed wieloma chorobami. To właśnie dzięki flawonoidom wykazuje ona działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Odgrywa szczególną rolę nie tylko w przypadku wsparcia leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, ale też układu krążenia i różnych rodzajów nowotworów. Najlepsze efekty uzyskuje się, jedząc świeże warzywo. Można korzystać również z czerwonej cebuli, która posiada takie same właściwości, niemniej jednak dużo atrakcyjniej prezentuje się na kanapkach czy w sałatkach.

Syrop z cebuli - właściwości

Należy pamiętać, że cebula poddana obróbce termicznej będzie miała słabsze działanie. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z jej dodawania do sosów, zup, jajecznicy oraz innych dań. Kwercetyna, bo tak właśnie nazywa się związek z grupy flawonoidów działa przeciwzakrzepowo, wyrównuje ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Ze względu na zawartość flawonoidów o wiele cenniejsza jest cebula czerwona.

Syrop z cebula – najtańsze lekarstwo

Wraz z nadejściem jesieni, jak i wiosną nasz organizm poddawany jest próbom odpornościowym. Jeśli nasz układ odpornościowy jest osłabiony, będziemy stale borykali się z infekcjami. Katar, osłabienie, kaszel, ból gardła, głowy i mięśni to główne powody spadku odporności. W tym wypadku najkorzystniej włączyć stare sprawdzone metody, czyli syrop z cebuli. Wykazuje on właściwości przeciwutleniające oraz antybakteryjne. Syrop zwalczy objawy przeziębienia, grypy, jak również wzmocni naszą odporność. To zdecydowanie lepszy, bo naturalny sposób, który nie obciąża naszego układu pokarmowego jak typowe środki farmakologiczne z apteki.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Aby wykonać syrop z cebuli, warzywo należy pokroić w drobne kawałki i umieścić w słoiczku. Według starej receptury cebulę należy zasypać cukrem. Z uwagi na to, że mamy świadomość, jak groźny jest on dla naszego zdrowia, cebulę lepiej zalać pszczelim miodem. To produkt, który dodatkowo wspomoże nasze zdrowie. Miód podobnie jak cebula posiada przeciwzapalne właściwości. Kolejno słoik należy szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Musimy zaczekać aż cebula puści sok. Wówczas syrop pijemy kilka razy dziennie. Do syropu można dolać kolejny cenny składnik, czyli sok z cytryny.

Zdrowa cebula – podsumowanie

Cebulę nie bez powodu uważa się za jedno z najcenniejszych warzyw na świecie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jest ona prosta i tania w uprawie. Mamy do niej nieograniczony dostęp w sklepach. Co więcej, możemy posadzić ją nawet na małym balkonie. Stymulujące olejki lotne oraz przeciwutleniacze, o których pisaliśmy, świetnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Poza tym cebula wspiera serce, zapobiega cukrzycy, jak również wspomaga odchudzanie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]