Strona 124

Jak pozbyć się kurzu – doradzamy

0
Jak pozbyć się kurzu – doradzamy

Kurzu w mieszkaniu powinno być jak najmniej. Nawet jeśli nie jesteśmy alergikami, nadmierna ilość kurzu w pomieszczeniach, gdzie najczęściej przebywamy, będzie źle wpływała na nasze zdrowie. Na negatywny wpływ kurzu narażone są zwłaszcza nasze górne drogi oddechowe.

Stale narażone na jego działanie, obciążają się, a co za tym idzie, będziemy zdecydowanie częściej zapadać na infekcje. Kurzu w naszych domach rzeczywiście nie jesteśmy w stanie pozbyć się raz na zawsze. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym można zmniejszyć jego ilość. Sprawdźmy, co można zrobić, aby kurz nie stał się wrogiem naszego zdrowia.

Kurz Twój wróg

Jeśli więc okazuje się, że kurzu nie da się uniknąć w mieszkaniu, musimy znaleźć na niego sposób, aby nie zagrażał naszemu zdrowiu. Jest naprawdę wrogiem, dlatego warto zwrócić na niego szczególną uwagę.

Kurz jest dokładnie lekkim i miękkim osadem, który powstaje z pyłków roślin, drobinek organicznych oraz mineralnych, zanieczyszczeń z zewnątrz (samochody, piece, elektrociepłownie, pył piaskowy oraz pył innych składników), a także ze zwierzęcego oraz ludzkiego naskórka. Jak widać, źródeł kurzu nie da się wyeliminować. Mamy z nimi do czynienia wewnątrz mieszkania, ale też kurz będzie zawsze przedostawał się do mieszkania z zewnątrz.

Pierwszy skuteczny sposób walki z kurzem

Szczelne okna mogą pomóc nam pokonać kurz w mieszkaniach. Warto zadbać o takie, zwłaszcza jeśli mieszkamy w silnie zanieczyszczonej okolicy, rejonie, gdzie szczególnie dużo pali się w piecach. Tak czy inaczej, nie ominie nas wietrzenie pomieszczeń mieszkalnych.

Jak pozbyć się kurzu – doradzamy

Z kurzem musimy poradzić sobie wobec tego jeszcze w inny sposób. Wietrząc mieszkanie, należy pamiętać o tym, aby w oknach wisiały firanki i zasłony. Te nie zniwelują zagrożenia. Niemniej jednak w pewnym stopniu zminimalizują wielkość zagrożenia, z jakim musimy walczyć w trosce o swoje zdrowie.

Z odkurzaniem trzeba być za pan brat

Odkurzanie to ta czynność, która powinna wejść nam w krew. Niezastąpiony w tym wypadku będzie któryś z dobrych odkurzaczy. Dokładnie chodzi i odkurzacz, który będzie skuteczny w odkurzaniu zarówno twardych, jak i miękkich powierzchni. Co więcej, kupujemy odkurzacz, który posiada specjalne filtry zatrzymujące drobinki i mikroskopijnej wielkości. Przy zakupie odkurzacza zwracamy także uwagę na obudowę.

Musi być szczelna. Regularne odkurzanie to jednak czynność, którą należy wykonywać nie tylko urządzeniem. Półki oraz inne powierzchnie mebli koniecznie trzeba odkurzać ręcznie. W tym celu najlepiej wykorzystać lekko zwilżoną ściereczkę. Przydatne okazują się też specjalne ściereczki antystatyczne.

Co z kurzem w powietrzu?

Kurz fruwający w powietrzu to wróg nie tylko powierzchni meblowych, dywanów czy podłóg. To kurz, który wdychamy, dlatego bardzo istotne jest konkretne zwalczanie kurzu również tego latającego. Szczególną pomocą okazują się nawilżacze powietrza z filtrami. Przy okazji warto wiedzieć, że te urządzenia potrafią usunąć nawet 75% fruwających zanieczyszczeń. Wentylacja mechaniczna, wyciągi kuchenne to kolejne sposoby na kurz unoszący się w powietrzu.

Walczymy z kurzem – co jeszcze można zrobić?

Kurz zbiera się najprościej na tkaninach, dlatego trzepanie dywanów, regularna zmiana firan, zasłon, koców, narzut to kolejne czynności, które pomogą nam w walce. Na szczególną uwagę zasługuje także częste czyszczenie rolet. Odkurzanie materaca to następny punkt, jaki powinien znaleźć się na liście działań przeciwko kurzowi. Alergicy powinni zrezygnować z dużej ilości tkanin w swoim otoczeniu.

Co ważniejsze, jeśli półki z książkami, to na pewno w postaci zamykanych regałów. Warto pomyśleć także o meblach, które będą sięgały do sufitu. Jak wiadomo, kurz na szafach potrafi zbierać się bardzo szybko i to w dużych ilościach. Pod meblami to kolejne miejsce, gdzie należy trzymać porządek. Zwłaszcza jeśli chodzi o łóżka, gdzie kłębić mogą się istne tumany kurzu.

Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?

Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?

Mole spożywcze są niedużymi nocnymi motylami. Ich larwy żerują na suchych pokarmach typu kasze, cukier czy mąka. Nic więc dziwnego, że najczęściej okupują kuchnię. Zanieczyszczenia produktów spożywczych larwami nie zagrażają naszemu zdrowiu. Nie trzeba panikować, gdy znajdzie się ona przez przypadek w naszej zupie, niemniej jednak porządek należy zrobić jak najszybciej.

Pomimo tego, że larwy nie roznoszą żadnych chorób, spożywanie ich to zupełnie nieestetyczna sprawa. Co więcej, to właśnie z nich po czasie powstaną mole. Jak zaradzić obydwu sytuacjom. Zachęcamy do przydatnego artykułu.

Inwazja moli spożywczych w szafkach – co robić?

Dorosłe mole w szafkach kuchennych to znak, że wcześniej w produktach spożywczych musiały zalęgnąć się larwy. W takiej sytuacji najlepiej przejrzeć wszystkie z nich dokładnie i wyrzucić te, które są zanieczyszczone lub podejrzanie wyglądają. Produkty te najlepiej wyrzucić do śmietnika na zewnątrz, aby nie dopuścić do dalszego rozprzestrzeniania się larw. W poszukiwaniach należy uwzględnić wszelkie produkty nie tylko cukier, mąkę czy wcześniej wspomniane kasze. Mole lubią okupywać także ryż oraz płatki śniadaniowe.

Dokładne porządki w szafkach – usuwamy larwy

Porządek należy zrobić we wszystkich szafkach kuchennych. Po wyrzuceniu zanieczyszczonych larwami produktów spożywczych, odkurzamy je i przemywany najlepiej wodą z mydłem. Świetnym sposobem jest także spryskanie szafek specjalnym preparatem, który można zrobić samodzielnie. W tym celu potrzebujemy wody z octem oraz olejkami eterycznymi. Istotne będzie wyczyszczenie wszystkich pojemników, w których przechowujemy żywność. Nie ograniczamy się wyłącznie do tych, w których znalazły się larwy. Robimy po prostu gruntowne porządki w meblach kuchennych i nie omijamy żadnego z miejsc. Zaglądamy wszędzie, gdzie lubią zagnieżdżać się mole spożywcze.

Walczymy z molami spożywczymi – co jeszcze możemy zrobić?

W ramach walki z molami spożywczymi warto zaopatrzyć się w specjalne pułapki. Jeśli mamy już za sobą gruntowne porządki w szafkach, pułapki są sprawdzonym sposobem, który dzięki zwartości feromonów przyciągnie do siebie wszystkie mole znajdujące się w kuchni. Wyłapując nicponie, możemy być pewni, że zahamujemy proces rozmnażania się larw, a w ten sposób nie dopuścimy do kolejnego zanieczyszczenia żywności. Równie sprawdzonym rozwiązaniem jest też umieszczenia w szafkach kuchennych miseczek z gorącym octem.

Cytrusy w walce z molami spożywczymi

Mole spożywcze nie znoszą zapachu cytrusów. Możemy wykorzystać tę sytuację, umieszczając w szafkach suszone pomarańcze lub cytryny. Owoce kupujemy gotowe lub suszymy ich skórki samodzielnie.

Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?

Cytrusy to naprawdę sprawdzony sposób na walkę z mola spożywczymi. Warto pamiętać, aby żywność typu cukier, kasza, ryż itp. przechowywać w szczelnych szklanych słoikach. Odstraszająco na mole działają liście laurowe oraz ziele angielskie. Zapobiegawczo można umieścić te substancje w słoikach, w których będą znajdowały się wcześniej wspomniane produkty spożywcze.

Walka z molami spożywczymi – podsumowanie

Podsumowując, jeśli otworzymy kuchenną szafkę, a z niej wyfruną mole spożywcze, czas dokładnie przejrzeć wszystkie produkty spożywcze. Poszukujemy larw moli, czyli źródła problemu. Zanieczyszczone produkty umieszczamy w osobnym worku na śmieci, który wynosimy jak najszybciej z domu do kosza na śmieci na zewnątrz. Odkurzamy szafki, myjemy je, a molom serwujemy feromonową niespodziankę w postaci pułapki. Kolejno zapobiegamy ponownemu pojawieniu się moli w naszym mieszkaniu.

W szafkach umieszczamy suszone cytrusy, a w pojemnikach z żywnością ziele angielskie oraz liście laurowe. Co więcej, możemy wykorzystać możemy także: suszoną lawendę, anyż, goździki, wanilię oraz miętę. Plastry cytryny lub pomarańczy można dodatkowo skropić octem lub olejkiem eukaliptusowym. W tak przygotowanych do użytkowania szafkach mole z całą pewnością nie będą miały ochoty zamieszkać, ani też się rozmrażać. Problem moli mamy z głowy.

Badania pragnących uzyskać prawo jazdy

0

Uzyskanie prawa jazdy poprzedzone musi być kilkoma formalnościami. Na samym początku należy odbyć stosowne badania kierowców w odpowiednim ośrodku, następnie zakłada się profil kierowcy i uzyskuje się numer PKK. Po tym można zapisać się na kurs jazdy oraz na egzamin i rozpocząć swoją przygodę z prowadzeniem samochodu! Szczegółowo o ścieżce formalnej tu: http://www.badania-kierowcow.warszawa.pl/

Badania lekarskie poprzedzają i determinują cały proces formalny ubiegania się o prawo jazdy w Rzeczypospolitej Polskiej. Ich formuła, przebieg i wymagania zostaną omówione poniżej.

Czego się można spodziewać idąc na badania?

Zasadnicze badania lekarskie kierowców nie różnią się specjalnie od badania lekarskiego w przychodni rejonowej. Lekarz na początku wnikliwie rozmawia z badanym i stara się od niego dowiedzieć, czy nie choruje na choroby przewlekłe, czy nie ma problemów z widzeniem, równowagą albo słuchem. Lekarz standardowo zadaje również pytania dotyczące chorób ściśle determinujących zdolność do prowadzenia pojazdów i występujących stosunkowo często w populacji: padaczki i cukrzycy. W niektórych sytuacjach wywiad uzupełniany jest pisemnym oświadczeniem o stanie zdrowia i opiniami lekarzy specjalistów.

Po rozmowie lekarz rozpoczyna badanie przedmiotowe. Składa się na nie ocena ostrości wzroku, rozróżnianie barw oraz inne dodatkowe i podyktowane koniecznością testy. Całość badania kończy się wystawieniem orzeczenia, z którym wybrać się należy do wydziału komunikacji.

Babcine sposoby na piękną skórę i włosy!

0
Babcine sposoby na piękną skórę i włosy!

Warto pamiętać, że nasze babcie świetnie radziły sobie z pielęgnacją urody bez drogich kosmetyków. Szalenie ważne jest to, że dokonywały tego wyłącznie naturalnymi sposobami, które dziś na szczęście wracają do łask. Coraz więcej osób decyduje się na zakup naturalnych kosmetyków do pielęgnacji skóry oraz włosów, uświadamiając sobie zagrożenie, jakie niosą chemikalia zawarte w tradycyjnych produktach kosmetycznych. U nas znajdziesz propozycje naturalnych rozwiązań do samodzielnego wykonania w zaciszu swojego domu.

Moc owoców, warzyw, ziół i wielu innych produktów

Kupując gotowe produkty kosmetyczne, warto przyjrzeć się ich składowi. To w dużej części nic innego, jak właśnie wyciągi z roślin, owoców, warzyw, olejki itp. W kosmetykach niestety spotkamy się z wieloma toksycznymi substancjami, które po czasie dadzą o sobie znać w postaci uszkodzonej cery, problemów z włosami. Konserwanty, związki chemiczne, substancje, które używa się w przemyśle ciężkim do czyszczenia można w trosce o własne zdrowie wyeliminować raz na zawsze. Potrzebujemy w tym celu znać kilka sprawdzonych babcinych sposobów na piękną cerę i włosy. Oto i one.

Marchewkowe cuda

Marchew to samo zdrowie. Zawiera beta karoten nadający skórze ładnego kolorytu, blasku jak również ją ujędrnia. Można dodawać ją do wszelkich maseczek domowej roboty, a także wcinać dla zdrowia każdego dnia. Gwarantem korzystania z zalet marchwi jest zawsze promienna cera.

Babcine sposoby na piękną skórę i włosy!

Pomidor – na odporność i piękno

Pomidory są źródłem likopenu. To substancja, która chroni nasz organizm przed wieloma chorobami. Jeśli chcemy opóźnić proces starzenia, najlepiej każdego dnia zjadać to warzywo nawet do kilku z posiłków. Najprostszą maseczką pomidorową są plastry pomidora. Kładziemy je na twarz, a po wyschnięciu zmywamy letnią wodą. Gładka cera gwarantowana.

Jajka na zdrowe włosy

Jajka to rzeczywiście bardzo cenny składnik, jeśli chodzi o kosmetykę. Jajka są bogate w proteiny oraz składniki odżywcze, dlatego doskonale sprawdzą się jako wsparcie w pielęgnacji włosów. Aby otrzymać niezastąpiony kosmetyk, a dokładnie maskę do włosów należy ubić dwa jajka z trzema łyżkami oliwy z oliwek. Kolejno nałożyć mieszankę na włosy, zawinąć je ręcznikiem na około pół godziny. Kolejno dokładnie spłukać włosy.

Mikstura na zmęczoną cerę

Zmęczona cera nie wygląda atrakcyjnie. Można wspomóc ją wodą z miodem i ogórkiem. Należy pamiętać o tym, aby woda była mocno zmineralizowana. Ogórek ścieramy na drobnej tarce i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Co więcej, mieszankę można zamrozić i tak przygotowanymi kostkami wykonywać codzienny masaż twarzy. Świetnie wpływa na poprawę krążenia.

Drożdże do cery trądzikowej

Drożdże zawierające duże ilości witaminy B, przynoszą cerze szereg korzyści. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że nasze babcie miały o wiele mniej problemów z trądzikiem. Z całą pewnością to wpływ maseczek z drożdży, jakie regularnie praktykowały w ramach zabiegów pielęgnacyjnych. Świeże drożdże należy wymieszać z ciepłym mlekiem i nałożyć mieszankę na skórę twarzy. Po 15-20 minutach myjemy twarz ciepłą wodą.

Naturalny sposób na pielęgnację skóry pod oczami

Masło to produkt spożywczy, który nasze babcie wykorzystywały do pielęgnacji skóry pod oczami. Świetnie nawilża i natłuszcza, dlatego tego typu zabieg warto regularnie wykonywać na noc. Skóra po przebudzeniu nie będzie ściągnięta, a jej wygląd z całą pewnością będzie można nazwać atrakcyjnym.

Babcine sposoby na urodę – podsumowanie

Jak widać, babcine sposoby stanowią niezastąpione możliwości w ramach pielęgnacji skóry oraz włosów. To poza tym samo zdrowie, bo niektóre ze składników można po prostu spożywać, a jednocześnie dostarczać organizmowi witamin i minerałów od wewnątrz. W ten sposób możemy rozpocząć oszczędzanie cery i włosów. Chemikalia w produktach kosmetycznych nie służą naszemu zdrowi, zwłaszcza że nie które z nich potrafią przenikać do krwiobiegu. Co więcej, właśnie przez nie wywołują się reakcje alergiczne na skórze, a włosy stają się słabe i matowe.

Tanie leki z internetowej apteki

0

Polacy coraz więcej pieniędzy wydają na suplementy diety i leki dostępne w sprzedaży przy kasie. Jednak z badań wynika, że tabletki od bólu głowy, preparaty na ból gardła czy nawet plastry, które można kupić nie tylko w aptekach, ale również przy kasie w markecie czy na stacji benzynowej, nie zawsze są przechowywane we właściwy sposób. Dlatego coraz częściej także suplementy są zamawiane online.

4 maseczki z jajek na problemy z włosami

0

Jajka dzięki temu, że zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych, jak i proteiny stanowią niezastąpiony składnik w kosmetyce. Można wykonywać z nich maseczki na twarz, ale też korzystać z ich zalet w ramach pielęgnacji włosów. To, co naturalne, jest bowiem zdecydowanie dobre dla naszego organizmu. Na szczególną uwagę zasługują sposoby naszych babć, które przecież nie miały kiedyś tak ułatwionego dostępu do produktów kosmetycznych, z jakim mamy do czynienia teraz. Sprawdźmy, z jakich masek i kosmetyków do włosów możemy korzystać. Zachęcamy do przydatnej lektury.

Białko czy żółtko na włosy?

Zanim przejdziemy do konkretnych propozycji samodzielnie zrobionych kosmetyków, dowiedzmy się, co jest lepsze. Białko czy żółtko? Cenniejsze okazuje się żółtko, ponieważ w jego składzie znajdują się prawie wszystkie składniki odżywcze. Żółtko nie zawiera jedynie witaminy C. W żółtku mamy: witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, beta karoten, jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor oraz żelazo. Jajko idealnie będzie się nadawało, gdy włosy są zniszczone zabiegami typu farbowanie, prostowanie, trwała ondulacja.

Wzmacniająca włosy maska z jajek

Mocno przesuszone włosy, które w dodatku łamią się i nie mają blasku, wymagają skutecznego wsparcia, a jednocześnie szybkiej pomocy. Natura w postaci jajek bardzo szybko je uratuje, dlatego do dzieła. Aby wykonać wzmacniającą maskę do zniszczonych włosów, wymieszaj jedno całe jajko z oliwą z oliwek oraz mlekiem. Gotową mieszankę nałóż na włosy i pozostaw na 20 minut. Głowę owiń ręcznikiem. Po upływie czasu spłucz włosy chłodną wodą i umyj je delikatnym szamponem.

eggs-1217263_960_720

Cenne jajka na suche włosy

Suche włosy wymagają nawilżenia. W tym celu świetnie sprawdzą się żółtka jajek ze swoją dużą zawartością tłuszczu. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem maseczki dokładnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka połącz kolejno z dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek i wymieszaj. Powstanie kremowa maska, którą musisz nałożyć na włosy. Pamiętaj, aby przed nakładaniem maski, włosy były delikatnie zwilżone. Następnie owiń włosy ręcznikiem i pozostaw na 20 minut. Kolejno spłucz włosy chłodną wodą i umyj jednym z delikatnych szamponów.

Maska na włosy skłonne do przetłuszczania

Jeśli borykamy się z przetłuszczającymi się włosami, do wykonania maski na włosy należy wykorzystać jedynie białka. Podobnie jak poprzednia maseczka, te też wymaga dokładnego oddzielenia żółtek od białek. Maseczkę do włosów tłustych wykonasz, mieszając białka z oliwą z oliwek. Tu również, nie można zapomnieć o tym, aby włosy przy nakładaniu maski były wilgotne. Maskę należy trzymać na włosach przez 20 minut. Kolejno należy spłukać je chłodną wodą i umyć delikatnym szamponem.

Odbudowująca maska do włosów

Zniszczonym włosom potrzebne jest konkretne odbudowanie. Można dokonać tego przy pomocy jajek oraz dodatkowych produktów. Uwaga, jest to maska, którą należy stosować regularnie najlepiej 2-3 razy w tygodniu dla najlepszych efektów. Całe jajko mieszamy z rozgniecionym bananem, 3 łyżeczkami miodu oraz 5 łyżeczkami oleju kokosowego. Maskę należy nałożyć włosy i pozostawić na 1 godzinę. Kolejny krok to spłukanie włosów chłodną wodą i umycie ich delikatnym szamponem.

Jajka dla zdrowia włosów – podsumowanie

Jak widać, jajka są świetnym, skutecznym, a zarazem relatywnie niedrogim sposobem na poprawę kondycji włosów. Co więcej, potrafią pomóc włosom właściwie w każdym z problemów, dlatego zasługują na szczególną uwagę. Nie ma co ukrywać. Natura jest dla naszego zdrowia najlepsza.

Nie ma sensu wydawać pieniędzy na drogie kosmetyki. Wystarczy po prostu otworzyć lodówkę, wyjąć jajka oraz wykorzystać kilka dodatkowych produktów znajdujących się w naszym domu. Gwarancją takiego rozwiązania, które jest po części też sposobem naszych babć, są włosy pełne blasku, mocne, a przede wszystkim zdrowe. Życzymy wszystkim przyjemnie spędzonych chwil w domowym spa.

Transplantacja włosów w Katowicach

0

Problem wypadania włosów dotyczy większości mężczyzn. W przypadku jednych jest on nieznaczny, ale u wielu panów łysienie bywa bardzo szybkie i doprowadza do utraty większości owłosienia głowy. Jest też spora liczba osób, w tym również kobiet, u których utrata włosów spowodowana jest nie genetyka, ale chorobami czy wypadkami. Dzięki rozwojowi medycyny w zakresie transplantologii włosów możliwe jest obecnie skuteczniejsza walka zarówno z wypadaniem włosów, jak też skuteczniejsza jest transplantacja, czyli przeszczep. Najnowocześniejsze światowe metody w tym zakresie są już obecne w Polsce. Jedną z klinik, która stosuje najnowsze zdobycze medycyny jest klinika dra Turowskiego mieszcząca się w Katowicach. To właśnie tam polscy pacjenci, których dotknęła utrata włosów, mogą liczyć na pomoc.

Czym jest zamykanie rozszerzonych naczynek?

0

Obecnie bardzo popularnym zabiegiem, z którego korzysta coraz więcej kobiet jest zabieg zamykania naczynek. Coraz więcej Pań decyduje się na tego typu rozwiązanie, ponieważ to właśnie dzięki temu możemy w końcu pozbyć się nieatrakcyjnych zmian na naszym ciele. Zatem na czym dokładnie polega ten zabieg i czy rzeczywiście jest skuteczny?

Gotowanie w parze

0
Gotowanie w parze

Sposób przyrządzania posiłków jest równie ważny w kwestii naszego zdrowia co konkretna żywność, jaką wybieramy. Jemy warzywa, owoce, chude mięso, ryby, pijemy soki warzywne oraz owocowe i nie zapominamy o ciemnym pieczywie. Jak jednak przygotowujemy nasze dania obiadowe czy też kolacje na ciepło.

Jeśli smażymy, to bez wątpienia robimy źle. W ten sposób ryzykujemy poważnymi chorobami serca, miażdżycą czy otyłością. Sprawdźmy, dlaczego warto gotować na parze, ale też dowiedzmy się, jak obróbka cieplna wpływa na nasze zdrowie.

Jakie kucharzenie – takie zdrowie

Udowodnione zostało, że obróbka cieplna niszczy aż 50% aminokwasów w białkach, które znajdują się w naszym pożywieniu. To wystarczająco dużo, aby zastanowić się nad przyrządzaniem dań w sposób, który będzie w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia, ale też taki, dzięki któremu rzeczywiście będziemy mogli korzystać ze składników odżywczych. %0-80% witamin i minerałów jest niszczonych w czasie smażenia, duszenia, pieczenia, a nawet gotowania. Co więcej, pestycydy mogą rozkładać się na toksyczne związki. Co robić? Najlepiej gotować na parze?

Dlaczego gotowanie na parze?

Gotując na parze, gotowane produkty zachowują składniki odżywcze. To wystarczająco ważny argumenty, który przemawia za zakupem profesjonalnego parowaru. W ten sposób przygotujemy nie tylko smaczne i nadal zdrowe warzywa, ale też mięso, które będzie soczyste i nieprzesiąknięte tłuszczem.

Gotowanie w parze

Podczas smażenia produkty przestają dostarczać nam składników odżywczych, ponieważ giną one w czasie tej obróbki cieplnej. Co więcej, warzywa gotowane na parze zachowują naturalną barwę, a co za tym idzie, pięknie prezentują się na talerzu.

Jak powinno gotować się na parze?

Nawet bez profesjonalnego parowaru możemy gotować na parze. Jest to wówczas nieco trudniejsze, ale oczywiście możliwe. W tym celu należy zakupić specjalny koszyczek do gotowania na parze, który umieszcza się wewnątrz garnka. Garnek do gotowania na parze powinien mieć grube dno. Jak przyprawiać warzywa i mięso w ramach tej korzystnej obróbki cieplnej? Na dno garnka wlewamy niewielką ilość wody o dodajemy do niej ulubionych ziół. Podczas gotowania warzywa oraz mięso przesiąkną niepowtarzalnym ich aromatem.

Atuty gotowania na parze

Oprócz tego, że gotowanie na parze zapewnia nam żywność przygotowaną w zdrowy sposób, nie można zapominać o jego kolejnych atutach. Do niewątpliwie najważniejszych należy fakt, że produkty nie tracą w ten sposób składników odżywczych. To jednak nie koniec. Dania przygotowywane na parze są lekkostrawne. Idealnie nadają się dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę, jaki dla tych, którzy się odchudzają. Niska zawartość tłuszczu to kolejny duży plus. Poza tym potrawy przyrządzane w parowy sposób gotują się znacznie szybciej. Dlaczego? Ponieważ temperatura sięga tutaj nawet 120 stopni C, a nie jak w przypadku wody 100 stopni C.

Najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Wiemy już, dlaczego warto gotować na parze. Teraz sprawdźmy, co w ten sposób przyrządzimy w swoich domach w trosce o własne i zdrowie całej rodziny. Na parze można gotować więc wszelkie warzywa liściaste. Świetnym przykładem jest szpinak. W parowarze lub w garnku ze specjalnym koszyczkiem ugotujemy kalafiora, brokuły, ryż, ryby i mięso. W ten sposób przyrządzimy naprawdę wiele gatunków mięsa. Co więcej, tego typu gotowanie zapewni nam lekkostrawne posiłki, po których nie odczujemy żadnych wzdęć czy innych dolegliwości jelitowych. Wyrazisty smak produktów gotowanych na parze to szczególna zaleta, dzięki której ta obróbka cieplna zyskuje coraz więcej zwolenników.

Gotowanie na parze – podsumowanie

W trosce o własne zdrowie warto przyjrzeć się nie tylko temu, co jemy, ale jak przygotowujemy posiłki. Smażenie to jedna z tych niepolecanych sposobów. Jeżeli chcemy wybrać najlepsze rozwiązanie dla naszego zdrowia, najlepiej zdecydować się na gotowanie na parze. Para wodna doskonale przyrządza produkty, na jakie mamy ochotę. Co więcej, w ten sposób zapewnimy sobie szczupłą sylwetkę, a jednocześnie zawsze dobre samopoczucie.

Czy warto iść do dietetyka? Doradzamy.

0
Czy warto iść do dietetyka? Doradzamy.

Wizyta u dietetyka jest potrzebna każdemu, kto chce zupełnie w inny sposób podejść do tematu odżywiania. Nie powinno być ono przecież wyłącznie konsumpcją dla zaspokojenia głodu, a świadomym jedzeniem tego, co jest dla nas zdrowe i tego, co jest potrzebne naszemu organizmowi. Zwykle pałaszujemy rodzinnie, nie zdając sobie sprawy, że kobieta i mężczyzna potrzebują całkiem innej diety.

Co więcej, inne racje żywieniowe potrzebuje osoba wykonująca pracę fizyczną, a inne taka, która w swojej pracy siedzi. Brak świadomości nie tylko tego faktu, ale tego, że w ramach konkretnej jednostki chorobowej powinniśmy się odżywiać w pewien odpowiedni sposób, często prowadzi do zguby. Otyłość to kolejny powód, dla którego powinniśmy umówić się na wizytę u dietetyka. Zachęcamy do przydatnej lektury.

Wizyta u dietetyka – zmiana nawyków żywieniowych

Niestety szerokie grono naszego społeczeństwa posiada złe nawyki żywieniowe. Nie jemy regularnie. Nie spożywamy najważniejszego posiłku, czyli pierwszego śniadania, a co za tym idzie, po kilku godzinach objadamy się zupełnie nie tym, czego potrzebuje nasz organizm. Co więcej, jemy za mało posiłków. Najzdrowiej jeść 5-6 mniejszych posiłków. Jak się okazuje, jemy co najwyżej dwa i to zdecydowanie za duże. Nie jemy warzyw i owoców w wystarczających ilościach.

Aby zrozumieć istotę prawidłowego odżywiania, a jednocześnie fakt, że tylko dzięki niemu możemy czuć się zdrowo, potrzebna jest wizyta u dietetyka. Ten opracowuje indywidualny plan żywienia dla każdego z pacjentów, dlatego jest on planem właściwym, którego warto się trzymać.

Odchudzanie z pomocą dietetyka

Proces odchudzania może nigdy nie odnieść skutku, ponieważ nie mając wiedzy ani też doświadczenia, będziemy popełniać błędy. Właśnie z tego powodu nie warto zwlekać z wizytą u dietetyka. To specjalista, który dzięki konsultacjom, a nawet badaniom, jakie zleci do wykonania, opracuje plan żywienia na najbliższy okres. Odchudzanie z takim planem przebiega zdecydowanie prościej.

Szybciej widoczne są efekty, a co za tym idzie satysfakcja. Pod fachowym okiem odchudzanie nie męczy. Mniejsze są szanse na to, że dopadnie nas wilczy głód i rzucimy się na jedzenie po kilku dniach głodówki. Zresztą dietetyk nie zaleca głodówki. Dieta, którą zleca jest odpowiednia pod kątem naszej masy ciała, zapotrzebowania organizmu podczas tzw. „redukcji”, jak również ze względu na nasze zdrowie. Sami z całą pewnością nie zdołamy takiej opracować.

Wizyta u dietetyka w razie choroby

Stosunkowo za mało mówi się o tym, że każda z chorób wymaga odpowiedniej diety. Lekarze niestety przepisują wyłącznie leki, nie podkreślając osobom chorującym przewlekle, jak istotne jest zupełnie inne żywienie przy danych jednostkach chorobowych. Po części również z tego wynika fakt, że choroby pogłębiają się i pojawiają nowe.

Czy warto iść do dietetyka? Doradzamy.

Cukrzyca to niejedyna choroba, którą należy konsultować z dietetykiem. W zasadzie każda, która należy do przewlekłych i wymagających długotrwałego leczenia jest wskazaniem do umówienia wizyty z tytułowym specjalistą. Warto o tym pamiętać, ponieważ nie każdy lekarz powie nam o istocie tej sprawy.

Wizyta u dietetyka – podsumowanie

Wizyta u dietetyka jest konieczna, jeśli tylko zauważymy u siebie problem z odżywianiem. Najwięcej mówi się o otyłości, niemniej jednak należy pamiętać, że dietetyk pomaga również osobom, które borykają się z niedowagą. Umówienie wizyty jest najlepszym sposobem na znalezienie właściwej pomocy. Bez dwóch zdań warto umówić się na takie spotkanie, ponieważ zapewni nam ono 100% gwarancję, że zmienimy złe nawyki żywieniowe na właściwe, ale też poznamy prawidłowe zasady żywienia.

Pomoc dietetyka jest niezastąpioną, jeśli chodzi o proces odchudzania, a także choroby, w ramach których wymagana jest zawsze odpowiednia dieta. Wybierając specjalistę, warto kierować się opiniami innych pacjentów. To najlepsze kryterium wyboru. Polecany dietetyk, to bowiem sprawdzony specjalista, któremu można zaufać.

ZOBACZ TEŻ