Bez względu na przyczynę, coraz większa liczba osób decyduje się na dietę wegetariańską, która wcale nie musi być nudna i mało sycąca. Potrawy przygotowane na bazie warzyw, nie tylko skutecznie zaspokajają apetyt, ale są równie smaczne i pożywne jak dania mięsne. Co więcej, można śmiało stwierdzić, że przypadną do gustu również fanom mięsnych posiłków, dla których będą miłą odmianą w codziennej diecie. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub po prostu masz ochotę na lekki posiłek bez mięsa, sprawdź przygotowane propozycje.
Placuszki z dyni
Dania wegetariańskie nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Jedną z prostszych do wykonania, a zarazem smacznych i sycących potraw są placuszki z dyni. Dynię hokkaido należy zetrzeć na tarce, a następnie dodać do niej posiekaną natkę pietruszki i szałwię, pokruszony ser feta, posiekaną cebulę oraz mąkę i jajko. Masę należy również doprawić do smaku solą i pieprzem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty z każdej strony, na małym ogniu, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Idealnym dodatkiem do gotowych placuszków jest dip czosnkowy. Aby go przygotować, należy wymieszać Majonez Dekoracyjny WINIARY z jogurtem greckim, dodać do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą i ostrą papryką.
Wegetariański pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy sprawdzi się nie tylko jako samodzielne danie, ale będzie również dobrym dodatkiem do kanapek. Aby cieszyć się jego smakiem, należy rozpocząć od przygotowania warzyw. Starte na tarce marchewki i pietruszkę gotujemy przez około 10 minut w Bulionie warzywnym WINIARY. Soczewicę z ryżem gotujemy 5 minut dłużej w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na oliwie należy podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Następnie należy wymieszać odcedzone warzywa z cebulą i przyprawami, a kiedy masa lekko ostygnie, dodać do niej bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz ponownie wyrobić. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy nasmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Całość należy piec w 180 stopniach przez około godzinę. Gotowy pasztet z soczewicy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sałatka z brokułów i fety
Nie sposób nie zgodzić się z tym, że dania wegetariańskie to także różnego rodzaju sałatki, w tym z brokułów i fety. Danie zawierające te składniki jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne i sycące. Aby przygotować sos do sałatki, należy Majonez Omega 3:6 WINIARY połączyć z jogurtem naturalnym, a do powstałej mieszanki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos można doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Brokuła podzielonego na różyczki należy gotować przez 3 do 5 minut w osolonej wodzie z cukrem, a następnie go odsączyć, przelać zimną wodą i wystudzić. Do gotowego brokuła dodajemy pokrojony w dużą kostkę ser feta oraz polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach
Ratatuj warzywny to danie bardzo proste i bardzo sycące, które efektownie wygląda na talerzu. Jego przygotowanie rozpoczyna się od pokrojenia w cienkie plasterki bakłażana, cukinii, cebuli i obranego ziemniaka. Następnie należy przygotować sos – zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… Makaron z sosem z czerwonymi warzywami zagotować z bulionem. Połowę gotowego sosu należy wlać do naczynia i na nim naprzemiennie układać plasterki warzyw. Całość piec przez około 25 minut w 180 stopniach i na koniec zalać pozostałą częścią sosu.
Dania wegetariańskie nie musza oznaczać nudnego menu. Co więcej, przygotowując takie posiłki jak pasztet z soczewicy czy apetyczna sałatkę możemy zyskać pełen smaku dodatek, który uzupełni także inne dania!