Wielkanoc to szczególny czas, który spędzamy z bliskimi przy stole. Jest to więc świetna okazja, by wypróbować przepisy na pyszne wypieki. Przeważnie przygotowujemy słodkie mazurki, babki wielkanocne, tradycyjną paschę. Warto jednak trochę poeksperymentować i do ulubionych ciast dodać nutkę świeżości. Na jakie wypieki warto postawić podczas tegorocznych świąt?
Pascha wielkanocna
Pascha to tradycyjne ciasto, które powinno choć raz zagościć na naszym stole. Jest słodka, delikatna i pięknie przyozdobiona. Przepis na ciasto jest niezwykle prosty, należy jednak pamiętać o najważniejszej rzeczy – ser twarogowy powinien być dokładnie zmielony. Na wierzchu paschy możemy ułożyć świeże owoce, takie jak kawałki mandarynek, winogron, brzoskwini, a także różnorodne bakalie.
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
Mazurek wielkanocny to klasyka na świątecznym stole. A może by tak przygotować go w odświeżonej wersji? Do naszej propozycji wykorzystamy aksamitny Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY oraz płynną białą czekoladę. Spód mazurka powinien być kruchy, a wierzch dowolnie przyozdobiony, na przykład bakaliami. Świetnie sprawdzą się kandyzowane owoce, orzechy, płatki migdałowe czy rodzynki. Można z nich stworzyć piękny wzór – płatki migdałowe sprawdzą się jako bazie, a odpowiednio ułożone rodzynki będą gałązkami.
Babka cytrynowa z majonezem
Ciasta wielkanocne tradycyjne mogą przybierać nowe wersje. Oczywiście warto podać gościom klasyczne słodkości, ale w te święta nie zaszkodzi trochę poeksperymentować. Babka cytrynowa z majonezem to niecodzienny przepis, który zachwyci naszych gości! Dodatek tego składnika sprawi, że ciasto będzie delikatne i puszyste. W tym przypadku nie ma konieczności dodawania oleju, w zupełności wystarczy gęsty Majonez Dekoracyjny WINIARY. Babkę cytrynową można ozdobić słodkim lukrem, przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Karpatka toffi
Karpatka z toffi to nowa odsłona tradycyjnego ciasta. W tym przepisie warto wykorzystać Budyń o smaku śmietankowym WINIARY, który zapewni aksamitną konsystencję kremu. Toffi to słodki dodatek, który kładziemy na spód. Wierzch karpatki można posypać cukrem pudrem lub polać płynną gorzką czekoladą.
Sernik bez sera
Wielkanocny przepis na sernik bez sera może stać się hitem na świątecznym stole. Twaróg z powodzeniem można zastąpić Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Do przygotowania ciasta potrzebujemy tylko kilku składników: budyniu, jajek, oleju, jogurtu naturalnego, cukru pudru i Cukru wanilinowego WINIARY. Idealny sernik powinniśmy piec ponad godzinę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku. Ta nowa odsłona sernika z pewnością zachwyci naszych bliskich!
Sernik z kruszonką
A może sernik z czekoladową kruszonką? Nic trudnego! Należy tylko pamiętać o schłodzeniu ciasta przed wałkowaniem i nałożeniem na tortownicę. Masę przygotujemy z dobrze zmielonego sera, Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, jajek, miękkiego masła, mąki, cukru oraz skórki pomarańczowej dla pięknego aromatu. Wierzchnią warstwę trzeba zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli lubimy bakalie, do sernika możemy dodać również rodzynki.