Zastosowanie gumy ksantanowej

Guma ksantanowa, czyli inaczej ksantan w chemii oznaczona jest symbolem E415. Jest to substancja zagęszczająca służąca również jako emulgator, dzięki czemu w produkcie nie tworzą się różnego rodzaju grudki. Dzięki temu oddziela się również tłuszcz od wody. Substancja ta podatna jest na zmiany temperatury. Jest ona stosowana w różnych środowiskach, dzięki czemu zwiększona jest jej możliwość wykorzystania. Ma ona postać białego proszku, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Można rzec, że jest ona węglodowanem, jednak nie zawiera szybko rozpuszczalnych cukrów prostych.

Do czego można stosować gumę ksantanową?

Przede wszystkim ta substancja znana jest ze stosowania w produktach przeznaczonych do spożycia przez człowieka. Produkty takie jak, dżemy, marmolady, sosy czy nawet majonez mają w sobie ten składnik, dzięki któremu są one gęste i po wyjęciu z lodówki i ponownym jego włożeniu zachowują tę samą formę i nie są podatne na zepsucie.

Coraz częściej wykorzystuje się gumę również do pieczenia chleba, gdzie jest zamiennikiem glutenu, a pozwala wyrobom na sprężystość, również samo wyrastanie ciasta przebiega w pożądany sposób.

Guma ksantanowa może być również stosowana w medycynie jak i w kosmetyce, chemii gospodarczej i ma takie same właściwości, jak w produktach żywnościowych, to znaczy służy do zagęszczenia produktów. Dobrym przykładem mogą być tu kremy, gdzie ksantan nadaje im odpowiednią lepkość i może pomóc w poprawie stanu suchości skóry u człowieka. Również można ją znaleźć w pastach do zębów, szamponach, żelach czy płynach do kąpieli. Wykorzystanie 1% stężenia ksantanu wystarcza do nadania odpowiedniej wydajności.

Używana jest również do produkcji leków, przez co te, po połknięciu rozpadają się wolniej, ale dzięki temu mogą mieć przedłużone działanie.

Guma ksantanowa daje więcej pożytku czy szkód?

Przy zastosowaniu ksantanu w tak wielu dziedzinach życia nie wydaje się, aby była to substancja szkodliwa dla środowiska czy dla zdrowia człowieka, jeśli tylko spożywa się ją w niezbyt dużych ilościach. Nadmierne spożycie może spowodować problemy w przewodzie żołądkowym, co może skutkować biegunką. Przez wielu producentów jest ona zamiennikiem za bardziej wartościowy składnik ze względu na to, że jest po prostu tańsza.

Wiele osób stara się unikać stosowania jej, głównie poprzez to, że jako symbol oznaczona jest literką E. W chemii produkty oznaczane w ten właśnie sposób są traktowane jako trujące i niebezpieczne dla zdrowia. Dużo osób jednak spożywa wiele potraw posiadających w sobie produkt oznaczony w ten właśnie sposób. Są to różnego rodzaju artykuły naturalne. W tym przypadku nie powinno być żadnych powodów do obaw, jeśli tylko stosuje się go w odpowiedni sposób.

Jak nabyć substancję?

Kupno produktu nie jest niczym trudnym, można go znaleźć w internetowych sklepach spożywczych. Sprzedawane są w foliowych torebkach pakowanych po 100 lub nawet 500 gram. Ich cena nie powinna przesadnie odstraszyć, gdyż są to okolice od kilkunastu do około czterdziestu złotych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]