Woda różana w kosmetyce

Róża to roślina, która znalazła zastosowanie na różnych płaszczyznach przemysłowych, m.in. w branży spożywczej oraz kosmetologicznej. Ten piękny kwiat, będący symbolem miłości, ceniony jest przede wszystkim ze względu na różnorodne właściwości oraz cudowny, aromatyczny zapach. Do czego wykorzystywana jest róża w kosmetyce oraz jakie wykazuje działania?

Ekstrakty i wyciągi z róży są ogniwem wielu produktów kosmetycznych. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość składników aktywnych w tej roślinie, które charakteryzuje korzystny wpływ na skórę człowieka. Jest ona bowiem cennym źródłem prowitaminy A, witaminy C oraz E, minerałów, a także flawonoidów (m.in. kwercyny) – którym te królewskie kwiaty zawdzięczają swój niepowtarzalny zapach i barwę.

Preparaty zawierające wyciąg z róży wykazują działanie antybakteryjne, oczyszczające oraz nawilżające i regenerujące naskórek. Jednym z popularniejszych produktów, zawierających ekstrakt z kwiatów kolczastego krzewu, jest woda różana – będąca hydrolatem – czyli produktem ubocznym destylacji płatków róży z parą wodną. Hydrolat różany charakteryzuje się podobnym Ph do skóry człowieka, dlatego jest również substancją tonizującą. Na co stosuje się wodę różaną i jakie daje efekty?

Woda różana na twarz

Stosowanie wody różanej do pielęgnacji twarzy jest jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania tej substancji. Jest ona przeznaczona do różnych typów i rodzajów cery. Ze względu na właściwości bakteriobójcze dobrze sprawdza się nawet w przypadku cery trądzikowej i problematycznej. Działa również regenerująco i oczyszczająco, dlatego nadaje się do codziennej pielęgnacji twarzy. Woda różana przywraca skórze prawidłowe Ph, oraz posiada właściwości normalizujące. Ponadto pomaga w pozbyciu się nadmiernej ilości sebum, toksyn, oraz zanieczyszczeń z naskórka, dzięki czemu ogranicza zatykanie się porów, a co za tym idzie, powstawanie zaskórników i ropnych zmian. Wodę różaną znajdziesz w sklepie internetowym https://domiuroda.pl/

Woda różana może być również stosowana w przypadku cery dojrzałej. Ze względu na działanie redukujące, w pewnym stopniu, widoczne procesy starzenia, odżywia skórę, pomaga przywrócić jej właściwy koloryt i zmniejsza zmarszczki. Niewątpliwym walorem wody różanej jest przede wszystkim wysokie bezpieczeństwo użytkowania nawet w przypadku cery wrażliwej i delikatnej. Nie powoduje bowiem podrażnień, a wręcz przeciwnie łagodzi je, redukuje zaczerwienienia, tonizuje i nawilża naskórek. Tonik z róży damasceńskiej posiada zatem moc korzystnych właściwości dla urody, a stosowanie go przynosi upiększające i przede wszystkim naturalne efekty. 

Woda różana na włosy

Hydrolat różany nie tylko wykazuje pozytywne oddziaływanie na skórę twarzy, ale również na włosy. Co więcej świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji i odżywianiu skóry głowy. Stosowanie wody z różaną esencją zapobiega przesuszaniu się włosów oraz przywraca im właściwy poziom nawilżenia i daje naturalny efekt zdrowego połysku. Ponadto składniki aktywne zawarte w substancji pomagają w odżywianiu cebulek włosowych, co z kolei zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu. Co więcej, woda różana wykorzystywana jest również jako naturalny lakier do włosów. 

Jak wykorzystać wodę różaną w pielęgnacji?

Ze względu na szeroką gamę właściwości, obszarów na jakich sprawdzi się stosowanie wody różanej jest wiele. Może być używana jako kosmetyk do pielęgnacji skóry ciała. Doskonale nawilża, tonizuje i łagodzi podrażnienia. Zapobiega nadmiernemu wysuszaniu się naskórka oraz działa kojąco na podrażnienia. Choć najbardziej popularne jest stosowanie jej pomocniczo w pielęgnacji twarzy oraz włosów, to można ją wykorzystać również jako:

  • Okład na powieki – zmęczone, opuchnięte powieki możemy okładać wacikami nasączonymi wodą różaną. Ponadto złagodzi ona zaczerwienienie w obrębie gałek ocznych oraz nawilży delikatną skórę wokół oczu
  • Składnik domowych maseczek – przygotowując maseczki na twarz warto dodać do nich wody różanej 
  • Preparat do przemywania i tonizowania dekoltu 
  • Środek łagodzący podrażnienia po goleniu dla mężczyzn
  • Środek łagodzący zaczerwienienia po ukąszeniu komarów

Woda różana jest cenioną substancją pochodzenia roślinnego, która zyskała uznanie i popularność szczególnie w branży kosmetycznej. Doskonale oczyszcza, upiększa, tonizuje i nawilża. Swój fenomen zawdzięcza przede wszystkim szerokim możliwościom zastosowania. Wykorzystywana jest w celu regeneracji podrażnionej cery oraz do pielęgnacji włosów i ciała. Ponadto absolutną zaletą jest piękny i orzeźwiający zapach, który daje fantastyczne uczucie odświeżenia i odprężenia. Woń różanego hydrolatu jest niezwykle delikatna i przyjemna, dzięki czemu stosowanie toników na bazie wody różanej pozwala na chwilę relaksu w aromatycznych nutach zapachowych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ