O hiperglikemii mówimy wówczas, gdy poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki i przekracza normy, dopuszczalne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W cukrzycy typu 1 pojawia się ona, gdy brakuje insuliny. W cukrzycy ciążowej oraz w cukrzycy typu 2 o hiperglikemii mówimy, gdy działanie insuliny jest nieprawidłowe.
Przeczytaj też: http://wolnezdrowie.pl/hiperglikemia-w-cukrzycy-typu-1-i-typu-2/
Hiperglikemia w cukrzycy typu 1
Cukrzyca typu 1 ma to do siebie, że organizm osoby, która się z nią zmaga, nie produkuje insuliny w ogóle lub robi to w bardzo niewielkich ilościach. Diabetykom, chorującym na ten typ cukrzycy, insulina podawana jest z zewnątrz – za pomocą zastrzyków lub też pompy insulinowej. Do hiperglikemii dochodzi wówczas, gdy przerwy w dostarczaniu insuliny są zbyt długie lub dawka, podana po posiłku, jest nieadekwatna do jego zbilansowania.
Najważniejszymi objawami przecukrzenia w tej sytuacji są:
- duże pragnienie, a co za tym idzie, częste oddawanie moczu;
- suchość w jamie ustnej;
- gorsze samopoczucie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją;
- nagła zmiana nastroju.
Jeśli niedobór insuliny będzie utrzymywał się w organizmie osoby chorej na cukrzycę typu 1 przez długi czas, może to doprowadzić do kwasicy ketonowej, która jest bezpośrednim zagrożeniem życia.
Hiperglikemia w cukrzycy typu 2
Organizm osób chorujących na cukrzycę typu 2 potrafi sam produkować insulinę, jednak jej działanie może być osłabione w skutek insulinooporności. Najczęstszą przyczyną hiperglikemii u diabetyków typu 2 będzie nieprawidłowo skonstruowana dieta, bogata w cukry proste i to ona zwiększa ryzyko przecukrzenia. Dlatego tak ważne jest mierzenie poziomu glukozy we krwi tuż po spożytym posiłku. Objawy, na jakie należy być wyczulonym to senność, zmęczenie, a także nieznacznie zwiększone pragnienie.
Hiperglikemia a stres
U osób narażonych na długotrwały stres, traumatyczne przeżycia, a także takich, które przeżyły udar mózgu lub zawał serca istnieje ryzyko wystąpienia hiperglikemii. Według szacunków pojawia się ona u około 20 procent krytycznie chorych pacjentów i dodatkowo pogarsza ich ogólny stan zdrowia. Ma ona związek z pojawieniem się przejściowej insulinooporności, która pojawia się w reakcji na hormony stresu, których stężenie rośnie wówczas w organizmie.
Zobacz też: http://www.zdrowienatopie.pl/czym-jest-hipoglikemia-reaktywna/