Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) – objawy, leczenie!

Jelitówką można zarazić się drogą pokarmową i kropelkową. Grypa żołądkowa jest chorobą zakaźną, która obejmuje żołądek oraz jelita. Zarażamy się zazwyczaj od osoby chorej, dlatego tak istotna jest właściwa higiena, czyli mycie rąk, ale też produktów żywnościowych jak warzywa czy owoce. Należy pamiętać, że grypą żołądkową najczęściej zarażają się dzieci. To u nich dochodzi do zdecydowanie cięższego przebiegu choroby niż u dorosłych. Co więcej, jeśli grypa żołądkowa pojawi się w domu, prawie żaden domownik nie ma szans na jej uniknięcie.

Jakie są objawy jelitówki?

Wymioty, biegunka, jak również bóle brzucha, nudności, a także gorączka to najczęstsze objawy grypy żołądkowej. Kolejnymi mogą być także: ogólne osłabienie organizmu, bóle głowy oraz mięśni. Biegunka towarzysząca jelitowej grypie trwa około 2-3 dni. Objawy pojawiają się nagle i ustępują zwykle po 4 dniach. Jelitówka najdłużej może trwać do 9 dni. Należy pamiętać, że jeśli objawy choroby utrzymują się dłużej i nie zmniejszają się, konieczna jest konsultacja u lekarza. Jelitówkę najczęściej wywołują rotawirusy, adenowirusy oraz astrowirusy. Choć chorobę nazywa się powszechnie grypą żołądkową, nie ma ona nic wspólnego z tradycyjną grypą. Określa się ją tak z uwagi na podobne uczucie rozbicia.

Co robić w przypadku grypy żołądkowej?

Jeśli chodzi o przebieg choroby, to rzeczywiście bywa on różny. Każdy organizm inaczej reaguje na wirusy jelitówki, dlatego nie da się uogólnić objawów w poszczególnych dniach choroby. Można jednak wiedzieć, jak zachowywać się zaraz po wystąpieniu pierwszych jej symptomów, a jak w kolejnych dniach. I tak w pierwszym dniu grypy żołądkowej nie powinno się jeść, a jedynie odpowiednio nawadniać organizm. Płyny przyjmujemy w małych ilościach. Najlepiej pić przegotowaną wodę oraz słabą herbatę bez cukru. Drugi dzień grypy jelitowej jest dniem, w którym należy spróbować zjeść coś lekkostrawnego. Może to być krakers, sucharek lub ryż.

Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) – objawy, leczenie!

Nawadnianie organizmu odpowiednią ilością płynów jest w tym dniu nadal bardzo istotne. W trzecim dniu do diety można włączyć gotowane potrawy typu mięso z kurczaka lub indyka. Można zjeść twarożek. Taką dietę należy utrzymać do momentu, w którym ustąpią niepokojące objawy choroby. Grypa żołądkowa zwykle nie daje żadnych powikłań. Jeśli jednak widzimy, że coś złego zaczyna się dziać, należy udać się do lekarza. Ma to szczególne znaczenie, jeśli chodzi o dzieci, ponieważ najmłodsi zdecydowanie szybciej się odwadniają niż dorośli.

Grypa jelitowa – co jeszcze warto wiedzieć?

Aby uniknąć grypy jelitowej, nie znajdziemy jednoznacznej wskazówki. W ramach profilaktyki najlepiej stosować odpowiednią dietę, dbać o kondycję, higienę, a dziecko zaszczepić przeciwko rota-wirusom. W czasie choroby w domu bardzo ważnie jest to, aby po każdej toalecie zdezynfekować wc.

Kilka słów o leczeniu grypy jelitowej

Na grypę jelitową nie istnieją konkretne leki. W przypadku silnych wymiotów zalecane jest uzupełnianie płynów, najlepiej chłodnych. Chorego nie można zmuszać do jedzenia. Dobrze działają woda niegazowania, herbaty ziołowe oraz napary z ziół na przykład szałwii, oraz mięty.

Wymioty są niebezpieczne zwłaszcza u dzieci. Należy obserwować najmłodszych, ponieważ wymioty mogą spowodować odwodnienie organizmu. Grypa jelitowa jak każda choroba jest bardziej niebezpieczna u osób starszych oraz przewlekle chorych. W przypadku niemowląt warto zaszczepić je szczepieniem przeciw rota-wirusom. Najlepszym lekiem dla niemowląt jest mleko matki. To właśnie nim można uzupełniać płyny przy wymiotach, jak i biegunkach. W przypadku gorączki dobrym sposobem są zimne okłady na czoło. Najważniejszych jest jednak wypoczynek i to o niego należy zadbać szczególnie. Co więcej, aby nie dochodziło do rozprzestrzeniania się wirusa, chory powinien przebywać w osobnym pomieszczeniu. Pokój dobrze jest kilka razy w ciągu dnia wywietrzyć. Po ustąpieniu choroby koniecznie należy zmienić pościel.

[Głosów:2    Średnia:1/5]