Drugie śniadanie – czy warto w nie inwestować?

Zapominając o pierwszym śniadaniu, czynimy dla swojego organizmu bardzo dużo złego, ryzykując własnym zdrowiem. Nie jemy śniadania, bo nie mamy na nie czasu. Trudno nazwać w takim wypadku spóźnione śniadanie drugim, które jemy zwykle za późno. Aby ustosunkować się do bardzo ważnego drugiego śniadania w prawidłowy sposób, czyli każdego dnia zadbać o tę przekąskę, zacząć trzeba od pierwszego śniadania. To posiłek, który koniecznie należy spożyć przed wyjściem z domu do pracy czy do szkoły. Jest porcją energii, dzięki której organizm nie korzysta z rezerw, a co za tym idzie, jego metabolizm i zdrowie mają się dobrze. Po pierwszym śniadaniu po kilku godzinach może dopaść nas głód. Nie można go lekceważyć, a już na pewno nie zaspokajać batonikami czy też kawą z cukrem. Najważniejsze to zdać sobie sprawę, że nasz organizm domaga się drugiego śniadania, które równie jak pierwsze musi być pełnowartościowe.

Kilka słów o drugim śniadaniu

Większość z nas nie odczuwa potrzeby zjedzenia drugiego ważnego posiłku w ciągu dnia. Głód, który się jednak pojawia, oszukują słodką kawą, ciastkiem, słodzonym napojem, drożdżówką czy batonikiem. Należy zdać sobie sprawę, że tego rodzaju posiłek jest tylko pustymi kaloriami. Owszem dostarcza organizmowi energii, walorów smakowych, ale nie zapewnia żadnych wartości. W konsekwencji już godzinę po spożyciu takiego zamiennika wartościowego posiłku organizm odczuwa spadek formy. Zaczynamy czuć się osłabieni, ospali i mamy zdecydowanie gorsze samopoczucie. Apetyt na słodkie wzrasta. To pierwszy krok do błędnego koła i zupełnie złych nawyków żywieniowych. Co więcej, należy pamiętać, że duża ilość cukrów prostych zawsze powoduje wyrzut insuliny. Ta w następstwie obniża poziom glukozy we krwi i przyczynia się do gromadzenia energii w postaci tłuszczu.

Metabolizm a drugie śniadanie

Osoby, które chcą we właściwy sposób zadbać o własne zdrowie, prawidłową masę ciała, a co za tym idzie atrakcyjna sylwetkę powinny mieć na uwadze fakt, że drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem. Co więcej, muszą pamiętać w pierwszej kolejności o pierwszym śniadaniu. Jeśli bowiem dostarczamy organizmowi regularnych posiłków, a co za tym idzie, wartości odżywczych, nasz organizm nie będzie magazynował energii. Mózg niestety w przypadku braku regularnych posiłków dostaje informację, że ma gromadzić zapasy. W konsekwencji niejedzenie drugiego śniadania czy też pozwalanie sobie na jeden góra dwa posiłki dziennie będzie skutkowało odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Jeśli jednak zadbamy o 5 regularnych posiłków każdego dnia, organizm będzie pracował prawidłowo i efektywnie.

Drugie śniadanie – czy warto w nie inwestować?

Jak powinno wyglądać drugie śniadanie?

Drugie śniadanie powinno być pokryciem 10-15% dziennego zapotrzebowanie na energię. Dobrze, aby składało się ono z węglowodanów złożonych, które długo uwalniają energię. Porcja owoców, które są bogate w witaminy, mikroelementy oraz błonnik to najlepsze, na co można sobie pozwolić zamiast drożdżówki. Rzeczywiście można mieć dość tradycyjnych kanapek, dlatego świetnym zamiennikiem są na przykład tortille z łososiem, awokado lub z suszonymi pomidorami. Dzień wcześniej można przygotować świetny posiłek w postaci placuszków owsianych z owocami czy pancakes. To zupełnie inne dobre rozwiązanie na porcję energii do obiadu. Z drugiego śniadania płyną same korzyści dla naszego zdrowia. Z całą pewnością ten posiłek zadba o naszą prawidłową sylwetkę.

Drugie śniadanie – podsumowanie

Drugie śniadanie jest koniecznością, o której należy pamiętać wychodząc z domu do pracy czy do szkoły. Nie bez znaczenia jest to, co zjemy na ten drugi posiłek. To właśnie on utrzyma nas w formie aż do obiadu. Najlepiej zjadać na drugie śniadanie owoce, które są bogate w węglowodany złożone. Co więcej, dzięki temu posiłkowi będziemy w stanie zapewnić sobie prawidłową masę ciała, a jednocześnie sylwetkę. Nasz mózg dostanie sygnał, że nie musi magazynować energii. Nie będzie odkładał tłuszczu w postaci oponek.

[Głosów:0    Średnia:0/5]