Dlaczego cukier trzcinowy jest zdrowszy?

Kiedyś uważano, że cukier jest źródłem zdrowia oraz siły. Na szczęście dziś wiemy już, że jest winowajcą szeregu chorób cywilizacyjnych. Świadomość Polaków dotycząca zdrowego odżywiania się jest większa, niż dawniej. Nadal jednak nabieramy się na chwyty zdrowej żywności, jak ma to miejsce w przypadku cukru trzcinowego.

Zamiennik białego cukru

Biały cukier ma niechlubną opinię. Szukamy więc jego zamienników. Na uwagę zasługuje fakt, że wiele osób twierdzi, że trzcinowy cukier jest zdrowszy od białego, co jest oczywiście nieprawdą. Owszem jest droższy od białego cukru i posiada brązową barwę, która jest mylnie utożsamiana ze zdrowymi brązowymi produktami jak makaron, ryż czy pieczywo, jest jednak tak samo niezdrowy jak biały cukier. Poza ceną i kolorem pozostaje wciąż śmiertelnie groźny dla człowieka. Sacharoza nie wzbogaca naszego organizmu w żadne substancje odżywcze. Dostarcza wyłącznie kalorii, zaburza równowagę kwasowo-zasadową.

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Prawidłowy odczyn krwi wynosi 7,36. Jest to nieco zasadowy odczyn. Jeśli w organizmie dochodzi do nadmiaru lub niedoboru pewnych substancji, uruchamiane zostają mechanizmy, których zadaniem jest przywrócenie prawidłowego stanu. Przy zakwaszaniu organizmu cukrem, kawą, pieczywem czy nabiałem dochodzi do poważnych zmian. Co więcej, człowiek zapada w śpiączkę cukrzycową przy pH krwi wynoszącym 6,95. Organizm przez cały czas broni się przed sacharozą. Co jednak pozbawia go wapnia, magnezu, potasu i sodu. W następstwie układ odpornościowy staje się coraz słabszy. Przez lata osłabia się do tego stopnia, że poważne choroby są niemalże w 100% pewne. Prędzej czy później spożywanie cukru bez różnicy białego czy brązowego prowadzi do groźnych powikłań zdrowotnych, a nawet śmierci.

Brązowy cukier trzcinowy – to warto wiedzieć

Jeśli chodzi o produkcję cukru brązowego błędnie uznawanego za zdrowszy, jest ona krótszym procesem. Nie obejmuje bowiem etapu, w którym oddzielany jest cukier od melasy. To właśnie melasa zawiera śladowe ilości żelaza, wapnia, magnezu, potasu oraz fosforu i dlatego też mówi się powszechnie, że ocena cukru brązowego wypada znacznie lepiej. Można uznać, że jesteśmy oszukani, ponieważ w cukrze trzcinowym nie ma nic zdrowego.

Czym zastąpić cukier?

Przyzwyczajeni do słodkiego smaku rzeczywiście będziemy mieli trudno wyeliminować go z diety.

Dlaczego cukier trzcinowy jest zdrowszy?

Niezdrowy cukier można zastąpić tak samo słodkim smakiem, ale nie bombardować organizmu tym, co jest dla niego niebezpieczne. Rezygnacja z cukru nie oznacza, że musimy rezygnować ze słodkości. Rafinowany cukier można bowiem zastąpić: ksylitolem, miodem, stewią, melasą, fruktozą lub syropem klonowym. Czy warto korzystać ze słodzików? Oczywiście, że nie, ponieważ te mają równie toksyczny wpływ na nasze zdrowie co cukier. A co ze słodyczami? Można zamienić je na świeże lub suszone owoce, które są bogate w ważne dla naszego zdrowia wartości odżywcze.

O zagrożeniach spożywania cukru

Regularne dostarczanie cukru organizmowi prowadzi do sytuacji, w której wytwarzać zaczyna on za duże ilości insuliny. Cukier jest główną przyczyną zapadania na cukrzycę typu II. Nawet nieduże ilości spożywanego cukru uważa się za głównego winowajcę wielu poważnych chorób. Cukier wypłukuje z naszego organizmu istotne składniki mineralne, co przekłada się na problemy zdrowotne, ale też zdecydowanie gorsze samopoczucie, jak i wahania nastrojów. Co więcej niespożytkowane kalorie przekształcają się w tkankę tłuszczową. Spożywanie cukru należy uznać za istotny powód otyłości. Co więcej, cukier powoduje próchnicę oraz wiele chorób o podłożu metabolicznym. Brązowy cukier trzcinowy nie jest zdrowszy od białego cukru. Warto pamiętać o tym i nie dawać się nabijać w przysłowiową butelkę. Mamy szeroki wybór innych produktów żywnościowych, które dostarczą nam pożądanego słodkiego smaku, a co ważniejsze, zadbają o nasze zdrowie. Cukier tzw. białą śmierć warto raz na zawsze wyeliminować ze swojej diety.

[Głosów:0    Średnia:0/5]