Popularna dieta bezglutenowa to specyficzny rodzaj żywienia, który ogranicza dostęp glutenu do organizmu. Stosuje się ją zazwyczaj przy zaburzeniach takich, jak celiakia i nietolerancje pewnych składników odżywczych. Podczas tego rodzaju żywienia warto zapoznać się z tabelą produktów dozwolonych oraz tych, które nie powinny znaleźć się w jadłospisie. Wśród artykułów pożądanych znajduje się m.in. mąka ryżowa. Czy można swobodnie wykorzystać ją w kuchni? Jak zrobić pyszne ciasto z mąki ryżowej? do czego można jeszcze wykorzystać ten składnik?
Wykorzystanie mąki ryżowej w kuchni
Mąka ryżowa to jeden z podstawowych składników znajdujący się w kuchni osób, które nie spożywają glutenu. Smak tego produktu jest delikatny i neutralny, a zapach niewyczuwalny. Mąka pozyskiwana jest ze specjalnych odmian ryżu, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej. Produkt ten z wielkim powodzeniem zastępuje popularną mąkę pszenną, a przy jej użyciu można wykonać wiele pysznych dań. Mąka nadaje się do gotowania, panierowania oraz pieczenia. Jednym z artykułów spożywczych stworzonych na bazie tego rodzaju składnika jest ciasto z mąki ryżowej. Jak je wykonać? Jakie posiada ono wartości i właściwości zdrowotne?
Ciasto z mąki ryżowej – sposób wykonania
Wykonanie ciasta z mąki ryżowej jest bardzo proste i nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kucharskich. Gotowa masa nadaje się zarówno na słodkie wypieki, jak i utworzenie świeżego, puszystego chleba. Tak wykonane produkty są bardziej delikatne i kruche, a przede wszystkim bezglutenowe.
Do wykonania pysznego ciasta na bazie mąki ryżowej należy przygotować:
- mąki: ryżową, ziemniaczaną,
- proszek do pieczenia,
- jogurt naturalny,
- jajka,
- cukier,
- olej.
Przyrządzanie ciasta z mąki ryżowej należy rozpocząć od pomieszania wszystkich wyżej wymienionych składników. Połączone produkty, powinny utworzyć gładką masę, nie posiadającą żadnych grudek. Tak powstały półprodukt należy przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Wypiek można udekorować według własnego uznania.
Ciasto z mąki ryżowej to produkt, który można pozyskać w sklepie z żywnością. Jest to gotowa mieszanka, którą wystarczy jedynie odpowiednio rozrobić. Przysmak wykonany z tego rodzaju mąki przynosi wiele korzyści smakowych, jak również posiada mnóstwo wartości odżywczych.
Wartość odżywcze i zdrowotne mąki ryżowej
Mąka ryżowa oraz przygotowane z niej przepisy dostarczają organizmowi wielu pozytywnych cech i wartości. Poza korzystnymi, smacznymi i wyjątkowymi walorami gastronomicznymi, produkt ten:
- jest niskokaloryczny,
- nie zawiera glutenu,
- nie uczula,
- wspomaga odchudzanie,
- jest bogatym źródłem wielu substancji mineralnych: magnez, fosfor, cynk, potas, wapń, itp.,
- reguluje gospodarkę hormonalną,
- zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych,
- wiele innych.