Zabieg odsysania tłuszczu, czyli liposukcja jest niezwykle popularnym zabiegiem nie tylko w naszym kraju, ale na całym świecie. Rocznie takich zabiegów wykonuje się grubo ponad milion, z tym że statystyka obejmuje zarówno klasyczną liposukcję metodą chirurgiczną, jak i innowacyjne metody nazywane fachową lipolizą.

Skuteczne i coraz mniej inwazyjne techniki likwidowania nadmiaru tkanki tłuszczowej ciągle są rozwijane. Co ciekawe, już w latach 60. ubiegłego wieku wykonywano pierwsze tego typu zabiegi, aczkolwiek twórcą nowoczesnej techniki jest francuski lekarz Yves-Gerard Illouz, który ją opracował w roku 1982.

Na czym polega liposukcja?

Bez względu na zastosowaną metodę, to zawsze zabieg polega na rozbiciu podskórnej tkanki tłuszczowej, a następnie jej usunięciu. W ten sposób można skorygować te części ciała, w których został zgromadzony nadmiar tłuszczu. Najczęściej będą to okolice brzucha, ud czy pośladków, ale zdarzają się zabiegi liposukcji także na podbródek, plecy, ramiona bądź piersi.

Jakie są rodzaje liposukcji?

• Liposukcja klasyczna polega na zrobieniu nacięcia oraz wprowadzeniu kaniuli połączonej z generatorem podciśnienia. Sposób dość inwazyjny i niekiedy prowadzący do różnego rodzaju powikłań, ale jednocześnie wyjątkowo skuteczny. Przy wyjątkowo dużym nadmiarze tłuszczu właśnie ten sposób da najlepsze efekty i to po pierwszym zabiegu.

• Liposukcja nutacyjna NIL wykorzystuje w całym procesie infradźwięki. Kaniula zostaje wprowadzona w drgania i dzięki temu tkanka tłuszczowa jest delikatnie rozbijana. W ten sposób udaje się także usunąć zwłókniałe miejsca tkanki tłuszczowej. Cała procedura nie generuje ciepła, więc odessany tłuszcz mógłby posłużyć do przeszczepu tkanki tłuszczowej, jeżeli byłaby taka potrzeba. Co ważne, stosowane infradźwięki minimalizują wszelkie dolegliwości bólowe, ponieważ działają na zakończenia nerwowe.

• Liposukcja PAL jest metodą wibracyjną, do której stosuje najmniejsze kaniule. Ich szybki ruch prowadzi do rozbicia komórek tkanki tłuszczowej. Sam proces jest w pełni zautomatyzowany, więc osiąga się wysoki poziom precyzji.

• Liposukcja wodna WAL polega na wprowadzeniu specjalnego roztworu w miejsce, skąd ma zostać usunięty tłuszcz. Wykonuje się to pod ciśnieniem. Roztwór rozluźnia strukturę tkanki tłuszczowej i zarazem działa znieczulająco. Rozluźniony nadmiar tłuszczu dość łatwo usuwa się.

• Liposukcja VaserLipo jest zabiegiem, w którym stosuje się ultradźwięki. Ich działanie prowadzi do zmiany konsystencji tkanki tłuszczowej w formę emulsji. Cały proces trwa zdecydowanie najkrócej ze wszystkich zabiegów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ