Orzechy są bogate w błonnik
fot. Pixabay.com

O tym, że błonnik jest nam niezbędnie potrzebny do właściwego funkcjonowania naszego układu trawiennego, słyszał każdy z nas. Czym jednak właściwie błonnik jest? Gdzie go szukać? Jaką jeszcze rolę pełni w organizmie? Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/blonnik-wlasciwosci-i-rola-w-organizmie/

Czym jest błonnik pokarmowy?

Błonnik, zwany również włóknem pokarmowym, to grupa cukrów złożonych, które pochodzą ze ścian roślin. Nie jest on przyswajalny i trawiony przez organizm ludzki, jednak ma na niego dobroczynny wpływ. Wśród włókien pokarmowych wyróżniamy te, które nie rozpuszczają się w wodzie, jak lignina, celuloza i hemiceluloza. Dzięki temu, że wchłaniają wodę, nie rozpuszczając się w niej, znacznie poprawiają perystaltykę jelit oraz pomagają radzić sobie z zaparciami. Rozpuszczalne w wodzie składniki błonnika to z kolei skrobia, pektyny i gumoza. Pęcznieją one w żołądku, dając uczucie sytości. Ponadto pomagają w pozbywaniu się toksyn z organizmu, resztek jedzenia oraz metali ciężkich. Zmniejszają również poziom złego cholesterolu.

Najważniejsze właściwości błonnika pokarmowego

  • Błonnik zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory

Spożywanie 40-50 g błonnika dziennie, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego aż o 50 procent. Zapobiega przede wszystkim powstawaniu nowotworów żołądka oraz przewodu pokarmowego. Ponadto wspomaga działanie okrężnicy, pobudzając produkcję nowych komórek.

  • Błonnik wspiera układ krążenia

Błonnik ratuje nasze żyły przed arteriosklerozą. Już 50 g błonnika dziennie wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz obniżyć poziom złego cholesterolu.

  • Błonnik zapobiega cukrzycy

Regularne spożywanie błonnika to również mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zapobiega on wahaniom poziomu cukru we krwi. Według naukowców może wspierać leczenie farmakologiczne u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą.

Źródła błonnika pokarmowego

Rozpuszczalny w wodzie błonnik znajdziemy przede wszystkim w:

  • płatkach owsianych,
  • warzywach – brokułach, marchwi, karczochach, brukselce, kalarepie, cebuli, roślinach strączkowych, ziemniakach;
  • owocach – bananach, morelach, brzoskwiniach, gruszkach, jabłkach, śliwkach, czarnych i czerwonych pożeczkach.

W błonnik nierozpuszczalny bogate są:

  • produkty pełnoziarniste;
  • otręby pszeniczne, jęczmienne, kukurydziane;
  • nasiona dyni, słonecznika, sezamu;
  • warzywa – kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory, ziemniaki;
  • owoce – banany, maliny, kiwi, awokado, śliwki, orzechy.

Zobacz też: http://www.zdrowienatopie.pl/jakie-sa-przyczyny-niedowagi/

[Głosów:0    Średnia:0/5]