przepis na dorsza
fot. pexels.com

Ryby powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Wiele osób z jednej strony o tym wie, ale z drugiej nie spożywa zbyt dużej ilości ryb, ponieważ zwyczajnie wynika to stąd, że nie potrafią oni ryb przygotować. Dziś przedstawimy ci kilka przepisów na rybę dorsza!

Zobacz też: http://www.gautama.pl/jak-usmazyc-dorsza/

Dorsz zapiekany z warzywami

Ten przepis jest niezwykle prosty, zajmuje niewiele czasu i umiejętności kulinarnych. Co będzie ci potrzebne? Poza dorszem, przygotuj różnorodne warzywa, które możesz upiec w piekarniku i je lubisz. Mogą to być – czosnek, marchew, pietruszka, bataty, szpinak, pomidory. 

Przygotowanie takiego zapiekanego dorsza jest bardzo proste. Przygotuj najpierw warzywa – oczyść marchew, pietruszkę i bataty, czosnek oczyść, pomidory umyj, szpinak opłucz. Warzywa pokrój w plastry, a szpinak posiekaj, ale musi to być bardzo grube posiekanie. Jeśli listki szpinaku są drobne, to nie musisz go rozdrabniać.

Dorsza połóż na szpinaku i wokół niego ułóż pokrojone warzywa, rybę skrop dodatkowo sokiem z cytryny i obłóż czosnkiem. Całość piecz pod przykryciem około 30 minut w 180 stopniach. Możesz też najpierw wsadzić warzywa twarde (marchew, pietruszka, bataty) na 15 minut, a potem dorsza na około 20-25 minut. Wtedy dorsz będzie dobrze upieczony, a nie spalony.

Pasta z pieczonego dorsza

Ten przepis fajnie sprawdzi się, jako przekąska – samodzielnie lub z chlebem na kanapkę. Potrzebne będą ci duży filet z dorsza – w zależności ile chcesz przygotować takiej pasty, powinnaś użyć więcej filetów. Upiecz je w piekarniku z cytryną i czosnkiem. Najlepiej na około 25 minut i 180 stopni. Po upieczeniu odstaw filety do ostygnięcia. Ugotuj też 3-4 jajka na twardo i również odstaw do ostygnięcia. Jeśli już to wszystko ostygnie, pokrój dorsza lub rozgnieć go widelcem i to samo zrób z jajkami, do tego pokrój ogórki kiszone i całość wymieszaj. Dopraw przyprawami – solą i pieprzem. Wymieszaj majonezem. 

Całość możesz jeść samodzielnie, jako pastę, a też nałożyć na chleb. Pasta świetnie sprawdza się, na chleb tostowy opieczony w tosterze i delikatnie posmarowany masłem.

Przeczytaj też: http://www.zdrowienatopie.pl/jajka-czy-sa-zdrowe/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ