Koniak i jego magiczne właściwości

Koniak nie bez powodu uznawany jest za środek, który odpowiednio dawkowany jest w stanie wspierać nasze zdrowie. Warto pamiętać, że dawniej leczono się różnorodnymi nalewkami oraz naparami. Dlaczego nie wziąć pod uwagę magicznych właściwości tytułowego trunku i nie sprawdzić jego mocy na własnej skórze? Koniak jako jeden z najdroższych alkoholi na świecie wywodzi się z czasów rewolucji francuskiej. Sprawdź, jakie są jego zalety. W czym może Ci pomóc.

Na jakie dolegliwości koniak?

Jak się okazuje, koniak wykazuje świetne działanie na nasz organizm. Przede wszystkim przyspiesza akcję serca, podwyższa ciśnienie krwi, a co za tym idzie, jest wsparciem dla układ krążenia. Rozszerzając naczynia krwionośne, okazuje się świetnym wsparciem w ramach działanie odstresowującego. Co więcej, koniak zawiera cenne przeciwutleniacze, dzięki czemu hamuje odkładanie się cholesterolu w żyłach.

Koniak jest o tyle cennym alkoholem, że zawiera relatywnie niewiele kalorii oraz cukru. W porównaniu ze słodkimi drinkami czy piwem, nie wpłynie negatywnie na naszą sylwetkę. Co do wcześniej wspomnianych przeciwutleniaczy, koniak uważany jest za idealną pomoc w walce z nowotworami.

Koniak – kilka słów wyjaśnienia o beczkach

Do szczególnych czynników, które mają wpływ na kolor, aromat i magiczną moc koniaku należy sposób jego przechowywania. Koniak magazynowany jest w dębowych beczkach. Co więcej, pień, który zostaje wybrany do wykonania beczki musi być szczególny. Po pierwsze musi być zupełnie suchy. Ponadto zwraca się uwagę na to, aby drzewo to rosło w zaciszu, ponieważ wtedy ma najlepszy dostęp do słońca, co przekłada się kolejno na niezwykły aromat i smak trunku. Ciekawostką jest pochodzenie drewna na beczki. Pochodzi ono ze 100-letnich drzew.

Produkcja koniaku

Winogrona, które zbierane są ręcznie do produkcji koniaku to zwykle winogrona białe Ugni Blanc. Zaraz po ich zebraniu jesienią, z winogron robi się spirytus winogronowy. Aby trunek nie był za mocny, destylacja bez dodatku cukru musi nastąpić do końca marca. Leżakowanie wina trwa nawet kilkaset lat. Magiczna moc tytułowego alkoholu drzemie także w rodzinnej tradycji. Ci, którzy od pokoleń zajmują się produkcją koniaku dobrze wiedzą, dlaczego trunek jest magiczny. Receptura przekazywana kolejnym pokoleniom to najważniejsza kwestia.

Koniak i jego magiczne właściwości

Przechowywanie i sposób podania trunku

Przechowując koniak, należy pamiętać, aby butelka stała zawsze pionowo. Korek nie może dotykać alkoholu. Kieliszki do koniaku to te w kształcie tulipana. Należy nalać do nich 1/3 objętości. Alkohol powinien mieć temperaturę 20 stopni C. Podobno najlepiej smakuje pomiędzy godziną 11 a 17. Zwolennicy tytułowego alkoholu, mówią, że koniak wykazuje najlepsze właściwości zdrowotne po kolacji. Jak podawać koniak? Koniak można mieszać z wodą i cytryną, tonikiem lub coca-colą. Koniak może stanowić świetny dodatek do deserów, ciast czy lodów. Świetnie smakuje również do kawy. Podawany jest do owoców morza i wytrawnych dań.

Koniak o magicznych właściwościach – podsumowanie

Jak się dowiedzieliśmy, koniak ma magiczną moc, ponieważ jest trunkiem produkowanym w nie byle jaki sposób. Na szczególną uwagę zasługuje nie tylko kwestia samej produkcji, ale też winogron, drzew, z których robione są beczki do magazynowania trunku. Koniak jest alkoholem, którego recepturę przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Jest oczywiście objęta w każdym z gospodarstw tajemnicą, o którą trudno zabiegać. Co więcej, koniak wykazuje właściwości zdrowotne. Musi być jednak pity z umiarem, po prostu jak na lekarstwo. To alkohol, który z całą pewnością wzmocni nasze serce oraz podwyższy ciśnienie krwi. Nie bez powodu zalecany jest osobom borykającym się z niskim ciśnieniem. Warto pamiętać przez cały czas, że to jednak alkohol. Ten nie zastąpi nam prawidłowej diety czy też codziennej porcji ruchu. Koniak pity z umiarem jest trunkiem, który wzmocni nasze serce, poprawi krążenie, odstresuje. Zawsze jednak pozostanie alkoholem, o czym należy pamiętać.

[Głosów:226    Średnia:2.6/5]