Witaminowe uderzenie - w natarciu witamina C

W okresie jesienno-zimowym w sposób szczególny powinniśmy dbać o nasze zdrowie. To bowiem czas, w którym najczęściej się przeziębiamy. Nasz układ odpornościowy potrzebuje sprawdzonego wsparcia, dlatego warto na tę kwestię zwrócić szczególną uwagę. Oprócz właściwej diety potrzebujemy ruchu. Gdy jednak dojdzie już do przeziębienia czy infekcji, pomocna z całą pewnością okaże się witamina C. Jest ona doskonałym i najważniejszym antyoksydantem. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie jest w stanie produkować jej samodzielnie, dlatego musimy dostarczać ją z zewnątrz. Sprawdźmy, jakie źródła witaminy C są najlepsze i co warto wiedzieć na jej temat.

Naturalne źródła witaminy C

Witamina C kojarzona z kwaśnym smakiem znajduje się nie tylko w cytrynie. Bogata w witaminę C jest czarna porzeczka, owoce róży, papryka, natka pietruszki, kiwi oraz ziemniaki. Prawidłowe odżywianie jest dla organizmu człowieka niewątpliwie najważniejszą sprawą. W przypadku infekcji, przeziębienia warto włączyć dodatkową dawkę witaminy C, dzięki czemu nasz układ immunologiczny zostanie zmuszony do walki z bakteriami oraz wirusami. Prawdziwą bombą witaminową jest owoc kiwi, który na szczęście bez problemu kupimy w sklepach jesienią, jak i zimą. Dlaczego polecamy właśnie kiwi? Ponieważ to owoc, który został uznany za najzdrowszy na świecie. Skraca czas walki z infekcjami, ale też wspomaga odporność. Kiwi jest źródłem nie tylko witaminy C, ale też potasu, który reguluje rytm serca, obniża ciśnienie krwi i zapobiega uczuciu zmęczenia. Kiwi to dodatkowo źródło witaminy E zapobiegającej miażdżycy oraz błonnika. Kiwi zawiera także witaminy: A, K, wapń, żelazo i kwas foliowy.

Witamina C – jak ważna jest dla naszego organizmu?

Witamina C należy do tych witamin, które w naszym organizmie pełnią bardzo ważne funkcje. Główną jest oczywiście wsparcie w ramach prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Tytułowa witamina to również najlepszy antyoksydant. Jej wysoki poziom w organizmie sprzyja wzmocnieniu czynności odtruwających wątroby. To właściwości szczególnie ważne, jeśli chodzi o zatrucie organizmu toksynami.

Witamina C wspiera ponadto układ nerwowy. Zmniejsza uczucie zmęczenia oraz znużenia. Zalecana jest osobom długo pracującym zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Co więcej, witamina C zapewnia prawidłową ciągłość śródbłonka naczyń krwionośnych. To właśnie ona bierze udział w syntezie kolagenu, czyli białka zapewniającego elastyczność skóry. Tytułowa witamina jest wsparciem dla kości, zębów oraz dziąseł.

Witaminowe uderzenie - w natarciu witamina C

Witamina C to kolejno doskonała witamina wspierająca leczenie nowotworów. Na uwagę zasługuje jako witamina o działaniu przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym oraz przeciwbakteryjnym.

Witamina C – zapotrzebowanie

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, to jest ono stałym przedmiotem badań. Co więcej, jest zróżnicowane w poszczególnych krajach. Waha się od 30 do 100 mg dziennie. Warto pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę będą miały osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby palące papierosy, alkoholicy, cukrzycy, jak i te osoby, które borykają się z przewlekłym stresem.

Witamina C a przeziębienie

Przeziębienie związane z nadejściem okresu jesienno-zimowego to najczęstsze dolegliwości, z jakimi mamy do czynienia. Sprzyjają im zmiany temperatury, ale też osłabienie organizmu. Witamina C rzeczywiście jest w tym wypadku świetnym rozwiązaniem, niemniej jednak należy pamiętać o niej jeszcze przed okresem chorobowym. Witamina C stanowi świetne zabezpieczenie przed infekcjami, dlatego warto zwrócić na nią szczególną uwagę. Co więcej, jak widać niesie ona ze sobą korzyści dla naszego ogólnego zdrowia. Warto pamiętać, że witaminę C należy przyjmować przed posiłkiem. Jest rozpuszczalna w wodzie, nie w tłuszczach. Tytułowej witaminy nie da się przedawkować. Jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Witaminę C najlepiej dostarczać wraz z pożywieniem, czyli pamiętać o: cytrynach, pomarańczach, kiwi, grejpfrutach, porzeczkach, truskawkach, jagodach, malinach, kapuście, brukselce, kalafiorze, cebuli, kalarepie, papryce, jabłkach, ziemniakach, pomidorach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ