Ochota na słodycze jest podobnie trudna do opanowania jak i inne nałogi. Nasz organizm poniekąd uzależnia się od cukru, dlatego bardzo ciężko jest odzwyczaić się od niego bez nieprzyjemnych skutków ubocznych – zarówno względem nastroju, jak i odczuwalnych skutków fizycznych. Warto jednak wiedzieć, że suszone morele świetnie sprawdzą się w zastępstwie słodyczy – i są o wiele zdrowsze!

Jeśli więc regularnie podjadasz i musisz mieć w pobliżu coś słodkiego, aby poczuć się dobrze, zainwestuj w morele suszone. Ale nie wszystkie! Okazuje się, że owoce w tej formie, choć niezwykle zdrowe, to powinny być jednak dobierane według pewnych kryteriów. Sprawdźmy zatem, jakie mają właściwości, do czego jeszcze, prócz przekąsek, można ich używać oraz na co zwrócić uwagę przy ich wyborze.

Dlaczego warto je jeść?

Morele suszone, czyli, inaczej mówiąc, owoce moreli przygotowane w procesie suszenia i konserwacji (za chwilę o tym, jak procesy te wpływają na wybór suszonych owoców), są powszechnie dostępne w sklepach, a mimo to jeszcze do niedawna nie cieszyły się wielkim powodzeniem. Niesłusznie, bo okazuje się, że smakują na tyle słodko, aby z powodzeniem zastąpić w codziennej diecie nadmiar słodyczy. Co więcej, zawierają bardzo dużo witaminy A, stymulującej odporność, ale również mającej działanie antynowotworowe. Witamina ta wpływa również na piękny wygląd skóry i włosów, dlatego może być przydatna w walce z niedoskonałościami. W ten sposób morele w formie suszonej wspierają m.in. piękny wygląd skóry, jej jędrność, a także spowalniają proces powstawania zmarszczek. Mają sporo fosforu, wapnia i witaminy B2, dlatego polecane są w osteoporozie, podczas okresu menopauzy dla kobiet czy dla wszystkich osób mających problem z łamliwymi kośćmi.

Jak spożywać morele suszone?

Przede wszystkim – w rozsądnych ilościach. Ich nadmiar w diecie może powodować problemy żołądkowe, przede wszystkim biegunkę, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem trawiennym. Gdy zapamiętamy tę zasadę, pomysłów na wykorzystanie tych owoców mamy praktycznie nieograniczenie wiele. Przede wszystkim możemy jeść suszone morele w formie przekąsek samych w sobie, gdy dopada nas chęć na słodycze albo czujemy spadek formy. Będą one także świetnym dodatkiem do płatków owsianych jedzonych na śniadanie – wystarczy je pokroić w kostkę, aby móc cieszyć się o wiele słodszym smakiem posiłku bez dodatku cukru. Nie oznacza to jednak, że nie możemy ich wykorzystywać do dań wytrawnych; wręcz przeciwnie, świetnie sprawdzą się w towarzystwie niektórych mięs, np. kaczki, jak również w zestawie ze słonym boczkiem.

Jak wybrać owoce?

To bardzo istotne, bo morele suszone dostępne są w sklepach bardzo licznie, ale nie znaczy to, że wszystkie są tak samo zdrowe. Przede wszystkim warto unikać owoców o rzucającym się w oczy, pomarańczowym kolorze, bo zazwyczaj jest on uzyskiwany poprzez dodatki i konserwanty, głównie dwutlenek siarki. Te w naturalnym kolorze suszonych owoców dostępne są na https://zielonaesencja.pl/product-pol-590-Morele-suszone-naturalne-BEZ-SIARKI-ciemne-500-g-GREEN-ESSENCE.html. Najlepiej decydować się na morele w wersji BIO, z odpowiednim znakiem na opakowaniu, które będą wolne od związków chemicznych, pestycydów czy konserwantów, powodujących m.in. bóle głowy czy żołądka.

[Głosów:1    Średnia:5/5]