Olej rydzowy, czyli o właściwościach oleju z nasion lnianki siewnej

0
498

Olej rydzowy wbrew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z dobrze nam znanymi grzybami. Jest on pozyskiwany z nasion lnianki siewnej, czyli rośliny z rodziny kapustowatych, którą spotykamy również pod określeniem rydz. To ludowa nazwa rośliny funkcjonująca w niektórych regionach Polski, a pochodząca od koloru nasion rośliny, które przypominają rdzawą barwę grzyba – rydza.

Mamy do czynienia z produktem o cennych właściwościach. Coraz chętniej wykorzystywanym w kuchni, w profilaktyce zdrowotnej oraz w celach kosmetycznych.

Właściwości oleju rydzowego

Najzdrowszy olej rydzowy to olej nierafinowany, czyli powstający podczas procesu tłoczenia na zimno, a następnie sedymentacji. Poddawany tym etapom podczas produkcji zachowuje najwięcej walorów odżywczych, można liczyć na dużą zawartość chociażby witamin.

W blisko 90% olej rydzowy składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one bardzo ważne dla organizmu ludzkiego, a dostarczyć je można jedynie wraz z pożywieniem, ponieważ człowiek nie ma zdolności do ich wytwarzania. Poza kwasami omega 3 oraz 6 w składzie oleju z nasion lnianki, znaleźć można witaminy: A, E oraz z grupy B. Zimnotłoczony olej rydzowy, w 100% naturalny, o ciekawej barwie i wyjątkowym smaku cebulowym lub orzechowym, można znaleźć w sklepie https://sklepagnex.pl/.

Jak działają poszczególne witaminy zawarte w tymże produkcie?

Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Ma znaczenie dla fotoreceptorów zlokalizowanych w siatkówce oka. Po olej rydzowy mogą zatem sięgać osoby, których oczy są narażone na trudne warunki, a także uszkodzenia.

Witamina E, nazywana witaminą młodości, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Wraz z innymi składnikami ma znaczenie dla spowalniania procesów starzenia się skóry. Ta sama witamina sprawdza się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Witaminy z grupy B mają zaś znaczenie dla układu nerwowego, ale i są ważne dla naszego samopoczucia. Ponadto ich zawartość w oleju rydzowym sprzyja odzyskiwaniu energii, a wraz z lecytyną można liczyć na poprawę koncentracji.

Dla kogo olej rydzowy?

Olej rydzowy polecany jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z problemami ze wzrokiem, wątrobą, a także częstymi infekcjami. Ten produkt wzmacnia bowiem odporność. Ponadto można liczyć na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi i skuteczniejszą regulację poziomu cukru.

W kuchni i w kosmetyce

Miłośnicy gotowania dzięki olejowi rydzowemu uzyskają ciekawe walory smakowe przyrządzanych dań. Z kolei pod względem właściwości kosmetycznych, produkt ten sprawdzi się w przypadku wspomagania gojenia ran różnego pochodzenia, zamiennik kremu przeciwstarzeniowego, do olejowania włosów czy wykonywania ujędrniającego masażu.

Olej rydzowy jest najbardziej popularny w Wielkopolsce, gdzie pozyskuje się go od ponad 3000 lat. Można go jednak znaleźć w wielu regionach Polski, a właściwości i walory spożywcze sprawiają, że zaczyna zyskiwać na popularności.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ