Jak układać produkty w lodówce?

Po powrocie z zakupów zwykle jesteśmy już tak zmęczeni, że jedzenie wrzucamy do lodówki bez zastanowienia, że istnieją jakieś konkretne zasady dotyczące jego przechowywania w lodówce. Kładziemy jedzenie tam, gdzie jest miejsce. Sprzątamy w lodówkach zazwyczaj raz na jakiś czas, usuwając zdecydowanie za późno jedzenie, które się przeterminowało. Należy pamiętać, że właściwe ułożenie artykułów spożywczych w lodówce umożliwia dłuższe zachowanie ich świeżości. W ten sposób unikniemy wyrzucania jedzenia do kosza, a tym samym oszczędzimy pieniądze. Nie sposób przejść bowiem obojętnie obok komunikatów oraz raportów dotyczących wyrzucanej żywności.

Jaki system przechowywania produktów w lodówce?

Należy zacząć od tego, jakie produkty należy przechowywać w lodówce. Tego dowiemy się z etykiet produktów, jakie kupujemy w sklepach. Producenci żywności umieszczają takie informacje na produktach, dzięki czemu możemy być pewni, gdzie dany produkt umieścić po zakupie, jak również po jego otwarciu i jak długo może być w takim stanie przechowywany. Aby jednak nie korzystać ze zmrożonego masła, owoców, a także nie wyrzucić szynki do kosza, bo jest zepsuta, warto wiedzieć, gdzie umieszcza się dane produkty żywnościowe. Marnowanie jedzenia jest w głównej mierze skutkiem nieodpowiedniego jego przechowywania. W dobrze zagospodarowanej lodówce zawsze panują zasady i określona hierarchia.

Najwyższa półka jest miejscem najcieplejszym. Powinna więc być przeznaczona do przechowywania produktów z długą przydatnością do spożycia. Zwykle przechowujemy tam produkty żywnościowe w słoikach. Górna półka lodówki to także miejsce na warzywa zamknięte w opakowaniach czy dżemy. Z uwagi na niezbyt niską temperaturę na górnych półkach lodówki, warto przechowywać tam także ciasta wymagające chłodzenia jak na przykład serniki czy ciasta z kremem, ale też takie, których nie można przechowywać w bardzo niskich temperaturach.

Jak układać produkty w lodówce?

Środkowe półki w lodówce to miejsce do przechowywania żywności o mniejszej trwałości. To właśnie tutaj należy trzymać potrawy do odgrzania kolejnego dnia. Na środkowych półkach umieszczamy również nabiał, który powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 5 stopni C.

Do najzimniejszego miejsca w naszych lodówkach należą najniżej położone półki. Tam umieszczamy więc jedzenie, które może się popsuć znacznie szybciej niż inne. Trzymamy tutaj mięso, wędliny, ryby, ale też obrane i pokrojone warzywa oraz owoce. Na najniższej półce w lodówce powinno się przechowywać żywność w otwartych opakowaniach. To poza tym półka, gdzie warto umieszczać rzeczy, po które sięgamy w ciągu dnia najczęściej. W ten sposób będziemy mieli zawsze pod ręką to, czego szukamy, a jednocześnie zadbamy o ograniczenie czasu otwarcia lodówki.

Co trzymać w komorach i szufladach lodówki?

Na samym dole lodówki znajdują się zwykle komory oraz szuflady. Te należy wykorzystać do przechowywania świeżych warzyw jak na przykład sałaty, pomidorów, ogórków, ale też włoszczyzny. To miejsce doskonałe także dla cytrusów. W nowoczesnych lodówkach istnieje możliwość ustawienia odrębnej temperatury dla tego miejsca. Niemniej jednak nawet jeśli nie dysponujemy tego rodzaju udogodnieniami, komory i dolne szuflady świetnie sprawdzą się dla świeżych owoców oraz warzyw.

Napoje oraz wino to kolejne produkty, które przechowujemy w lodówce, aby je schłodzić. W tym celu nadają się zazwyczaj montowane w lodówkach specjalne pojemniki na drzwiach. W tzw. balkonikach bezpiecznie przechowamy nawet otwarte butelki z zawartością. To poza tym bardzo wygodne miejsce, aby przechowywać butelki z sosami, keczupem czy słoiczki majonezu oraz musztardy. To produkty, którym nie grozi otwieranie drzwiczek, a tym samym nagłe zmiany temperatury. Na drzwiach lodówek znajdują się też zazwyczaj specjalne balkoniki, gdzie można w sposób wygodny i bezpieczny przechowywać jajka oraz masło. Dzięki temu, że będziemy się stosować do powyższych zasad, o wiele mniej jedzenia będzie lądowało w naszych koszach. Co za tym idzie, oszczędności są w tym wypadku gwarancją.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ