Dynia - królowa jesieni

Dynia odegrała szczególną rolę w popkulturze. Wraz z nadejściem jesieni zaczyna się prawdziwa moda na to pomarańczowe duże warzywo. Mamy więc Halloween, ale też dyniowe dania i napoje, których nietuzinkowym smakiem możemy rozkoszować się w restauracjach i kawiarniach, jak również przygotowywać wartościowe posiłki w naszych domach. Dynia jest smaczna, piękna, ale też zdrowa z uwagi na swoje wartości odżywcze. Należy do rodziny dyniowatych. W dzikim stanie można spotkać ją w Ameryce. Jej najpowszechniejszym przedstawicielem jest dynia zwyczajna. Znamy jednak wiele innych odmian dyni.

Dynia – jakie wartości odżywcze?

100 gram miąższu dyni zawiera tylko 32 kalorie. Pomimo tak niewielkiej kaloryczności jest to warzywa bardzo odżywcze. W jego składzie znajdziemy karoten podobnie jak w marchewce, dzięki któremu dynia ma pomarańczowy kolor. Właśnie dzięki karotenowi, nasza cera nabiera atrakcyjnego kolorytu. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że dynia w odróżnieniu od marchewki nie kumuluje w sobie sztucznych nawozów ołowiu i azotanów. Nadaje się doskonale jako pierwsze warzywo dodawane do niemowlęcych zupek. Co więcej, betakaroten dba o odporność organizmu. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, dlatego warto w odpowiedni sposób zadbać w sezonie o jego spożycie.

Dynia dzięki dużej ilości celulozy jest warzywem właściwym w ramach diet odchudzających. Posiada witaminę E oraz prowitaminę A, które wspierają urodę. Dynia jest też źródłem witaminy B2, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Oprócz miąższu dynia ma bardzo odżywcze pestki. Dostarczają one naszemu organizmowi fosforu, manganu, cynku oraz magnezu. Do kolejnych istotnych składników, jakie dostarcza nam dynia należą kwasy tłuszczowe omega-3 oraz fitosterole. Dzięki powyższej zawartości witamin, minerałów oraz składników odżywczych dynię zaleca się w ramach diety odkwaszającej organizm. Na dynię muszą uważać diabetycy. Dynia posiada bowiem wysoki indeks glikemiczny. Do kolejnych zalet dyni należy fakt, że dynia jest świetnym źródłem witamin B1, PP oraz A. Zawiera bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiające pracę mózgu i układu nerwowego.

Dynia - królowa jesieni

Olej z pestek dyni – samo zdrowie

Olej z pestek dyni to produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w każdym domu. Jest lekkostrawny. Nie można na nim gotować ani smażyć. Można używać go do sałatek, surówek, jak i do skropienia przepysznej dyniowej grzanki. Olej z pestek dyni doskonale zastąpi świeże warzywo w okresie wiosny, lata i zimy.

Rodzaje dyni

Dynia występuje w wielu rodzajach. Mamy odmianę Hokkaido o cienkiej i delikatnej skórce, która nadaje się do spożycia. Jest idealnym zamiennikiem ziemniaków. Szybko się gotuje. Acorn to kolejna odmiana dyni. Jej skórka posiada ciemnozieloną barwę, ale może przybierać także miejscami pomarańczową, a nawet zieloną w białe cętki. To odmiana małych dyń nadających się do pieczenia i grillowania. Dynia Makaronowa zawdzięcza nazwę wyglądowi miąższu po obróbce termicznej. Posiada ona włókniste pasemka. Można ją gotować. Jest świetnym zamiennikiem spaghetti. Figolistna dynia posiada smaczne dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce. Można jeść ją na surowo, ale też dusić czy gotować.

Zapiekanka z dyni makaronowej

Do przygotowania zapiekanki z dyni makaronowej potrzebujemy: 2 ząbki czosnku, 30 dag mięsa mielonego z łopatki, średniej cebulę, ser żółty, szklanki mleka, masło, mąki pszennej, oleju, soli i pieprzu, przypraw według uznania.

Farsz: Na rozgrzanym oleju podsmażyć wcześniej drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać mielone mięso. Usmażyć i odstawić.

Beszamel: Łyżkę masła wymieszać z 3 łyżkami mąki. Gotować, dolewając mleko. Wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu, mieszając.

Dynię makaronową przekroić na pół. Wydrążyć pestki. Dynię piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu podlewać wodą. Gdy dynia będzie miękka, wypełnić ją usmażonym mięsem z cebulą, posypać startym serem i przyprawami. Polać beszamelem, posypać jeszcze raz żółtym serem i ziołami. Zapiekać przez około 15 minut. Smacznego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ