brokul

Brokuły są bardzo zdrowe, a ich spożywanie jest bardzo korzystne dla zdrowia. Mają one na przykład właściwości przeciwnowotworowe, poprawiają wzrok, korzystnie wpływają na stan przewodu pokarmowego, mają działanie przeciwzapalne.  Dodatkowo pomagają w leczeniu anemii i dostarczają witamin.

Brokuł jako warzywo posiada wiele właściwości zdrowotnych …

Brokuł posiada bardzo dużo przeróżnych właściwości, między innymi:

* są bogactwem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminę A, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Jest to źródło witaminy C, która wzmacnia nasz organizm.

* w brokułach zawarte są potas, fosfor, wapń oraz sód. Oprócz nich znajdują się tam również magnez, żelaz oraz cynk.

* to cenne źródło chromu, są warzywem idealnym dla cukrzyków, osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, problemami sercowymi, artretyzmem i anemią. Pomaga również w leczeniu zmian trądzikowych.

* są częstym składnikiem diety sportowców, ponieważ wzmacniają stawy i wspomagają pracę nadnerczy. Dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu kortyzolu, który uwalnia się podczas zbyt intensywnych treningów, powodując rozpad mięśni.

*brokuły najlepiej spożywać w postaci surowej, wtedy zawierają najwięcej cennych składników, zawarty w nich sulforafan to silny antyoksydant, który wykazuje działanie antynowotworowe.

wlasciwosci brokulow sa dla nas bardzo wartosciowe

Właściwości …

Brokuły zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji, na przykład.:

*kaempferol – flawonoid, który wykazuje działanie przeciwzapalne, pomaga zapobiegać wystąpieniu alergii;

*błonnik – w ilości 2,6 g na porcję, dzięki czemu 100 g brokułów zawiera jedynie 34 kalorie;

*witaminy A i K, które pomagają wchłaniać przez organizm witaminę D. Witamina A opóźnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na stan skóry i kości, zapobiega ślepocie zmierzchowej;

*karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które poprawiają wzrok;

*glukorafaninę, przekształca się podczas trawienia w inny związek chemiczny, sprzyjający regeneracji komórek skóry;

*sulforafan – pomaga udrożnić tętnice i przywraca naczyniom umiejętność samoregeneracji, zmniejsza  to ryzyko chorób serca, chroni przed nowotworami prostaty, piersi, płuc i jelita grubego

*antyoksydanty – skutecznie walczą z wolnymi rodnikami;

*potas – pomaga obniżeniu ciśnienia krwi, sprzyja udrożnieniu naczyń krwionośnych, zapobiega skurczom;

*wapń – 100 g brokułów dostarcza 4% dziennego zapotrzebowania na wapń;;

* witaminę C – aż 64,9 mg w 100 g ugotowanych warzyw.

Kiełki brokuła…

Kiełki brokuła mają takie same właściwości co całe warzywo. Są one jedzone zawsze w świeżej postaci. Dodane mogą być do sałatki,  są doskonałym źródłem wszystkich witamin oraz mikroelementów.  Zawierają także antyoksydanty posiadają bardzo wyjątkowe właściwości zdrowotne, chronią one między innymi przed rakiem, anemią, wrzodami żołądka, ale i również korzystne wpływają  na prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dodatkowo regulują cukier we krwi, jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]